Antena Căutare

Cât trebuie să stea în izolare bolnavii de Covid-19. Perioada s-a scurtat atât pentru vaccinați cât și pentru nevaccinați

Potrivit unui nou ordin al ministrului Sănătății, în Monitorul Oficial a fost publicată noua perioadă de izolare a bolnavilor de Covid-19. Astfel, acum un bolnav de Covid-19 vaccinat stă în izolare 5 zile, iar un bolnav nevaccinat stă 7 zile.

Tânără în izolare, purtând mască
Perioada de izolare s-a scurtat pentru bolnavii Covid-19 | Shutterstock

Ordinul de ministru, publicat în Monitorul Oficial, scurtează perioada de izolare atât pentru bolnavii Covid vaccinați, cât și pentru cei nevaccinați. Astfel, persoanele vaccinate și persoanele care au trecut prin boală în urmă cu mai puțin de 3 luni vor sta în izolare 5 zile, și nu 7 cum au stat anterior, iar persoanele nevaccinate și persoanele care au trecut prin boală acum mai bine de 3 luni vor sta în izolare 7 zile în loc de 10, potrivit Digi24.

Citește și: În ce condiții vaccinul împotriva Covid-19 ar putea fi administrat anual, ca vaccinul antigripal. Ce spune Raed Arafat

Perioada de izolare pentru bolnavii de Covid-19 s-a scurtat

Potrivit noilor proceduri, bolnavii Covid au parte de următorul traseu, în funcție de simptomatologie:

  • Pacienții asimptomatici vor fi izolați la domiciliu și monitorizați prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate și pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile.
  • Pacienții simptomatici vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare.
  • Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice ușoare de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, și 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, și tratați și monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie.
  • Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice medii de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate și pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv pentru o perioadă de 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, și vor fi monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

Citește și: Când am putea renunța la starea de alertă. Estimările ministrului Sănătății, Alexandru Rafila: „Eu cred că vom reveni la normal”

Dacă o persoană este testată pozitiv la mai puțin de 3 luni de când a mai fost infectată cu coronavirus, atunci nu se consideră că are de-a face cu o nouă infecție, decât dacă simpotmatologia este puternică.

Citește și: Ce spune Raed Arafat despre testele de salivă din școli. Ce se poate întâmpla cu această procedură la care sunt supuși elevii

O altă noutate care se regăseșt eîn Ordinul ministrului Sănătății este că pacienții monitorizați la domiciliu vor fi îndrumați către centre de evaluare pentru a fi tratați sau internați, dacă starea lor se agravază.

Starea de alertă a fost prelungită în România, cu unele modificări. Printre modificările anunțate de CNSU se numără posibilitatea accesului în sumpermarketurile din mall, fără certifiat verde.

Rezultate extrageri Loto 3 februarie 2022. Numerele câștigătoare la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus ... Primul medicament pentru tratarea COVID a ajuns în spitalele din România. Cui îi este adresat acest tratament...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x