Antena Căutare

În ce condiții vaccinul împotriva Covid-19 ar putea fi administrat anual, ca vaccinul antigripal. Ce spune Raed Arafat

Raed Arafat spune că autoritățile privesc ipoteza ca vaccinul împotriva Covid-19 să se transforme în unul administrat anual, asemenea celui antigripal, în condițiile în care coronavirusul va fi considerat un virus endemic (cu un caracter permanent).

Colaj cu Raed Arafat și o tânără purtând mască de protecție Galerie
Raed Arafat ia în calcul posibilitatea ca vaccinul împotriva Covid-19 să fie anual | Profimedia & Shutterstock

Întrebat dacă se ia în calcul administrarea dozei 4 de vaccin împotriva Covid-19, șeful DSU a spus că nu crede că vom ajunge într-o asemenea situație, însă nu exclude posibilitatea ca vaccinul să fie administrat anual, dacă virusul devine endemic, potrivit Digi24.

„Nu cred că vom ajunge acolo (n.r. la doza 4 de vaccin), dar știți cum este, totul depinde de cum evoluează lucrurile, totul depinde de ce variante pot să apară, dacă apare vreo variantă care să fie una care îngrijorează. La acest moment, cum merge treaba, probabil că nu vom ajunge doza a patra”, a spus Raed Arafat.

Totuși, șeful DSU ia în considerare și probabilitatea ca virusul să devină endemic, iar în această situație va fi recomandat un vaccin administrat anual.

Citește și: Când am putea renunța la starea de alertă. Estimările ministrului Sănătății, Alexandru Rafila: „Eu cred că vom reveni la normal”

Raed Arafat spune că va exista posibiliatatea unui vaccin anual împotriva Covid-19

„Probabil, și e o altă variantă, să ajungem ca acest virus să devină endemic, asta înseamnă că așa cum facem vaccinul anual pentru gripă sezonieră, să includem inclusiv un vaccin anual pentru SARS-CoV-2 care să ne protejeze”, a spus Red Arafat.

Astfel, Raed Arafat spune că există posibiltatea să se implementeze vaccinul împotriva coronavirusului așa cum există și un vaccin pentru grpa sezonieră, care s epoate administra anual.

„Aici, colegii care sunt pe partea de imunologie, pe partea de epidemiologie, virologie, ei pot să vină și să spună ce cred. Dar, din ce citim și din ce urmărim pe partea științifică, există această posibilitate de vaccinare anuală, sezonieră, dacă devine o infecție endemică, să zicem, sezonieră, care apare în sezon, cum apare gripa sezonieră, și ne vaccinăm. Eu mă vaccinez în fiecare an pentru gripă”, a spus Raed Araft pentru sursa menționată anterior.

Citește și: Vaccinul Pfizer împotriva Covid pentru copii cu vârsta sub 5 ani ar putea fi disponibil până la sfârşitul lui februarie

Ce spune Raed Arafat despre testele de salivă din școli

Raed Arafat a fost întrebat în adrul unei conferințe de presă desfășurate luni despre eficiența testelor de salivă în școli. „La acest moment au fost distribuite cel puţin pentru încă două săptămâni, o să fie, probabil, analizat impactul lor, dacă sunt de continuat sau nu, asta urmează să se spună, dacă vom continua sau nu. Asta, normal, că se discută şi cu Ministerul Educaţiei şi cu Ministerul Sănătăţii şi cu experţii în epidemiologie şi se va decide. Dacă au, într-adevăr, să zicem, o valoare adaugată sau nu”, a spus șeful DSU.

Citește și: Rafila, despre vaccinul anti-Covid-19. De câte ori prevede că îl vom face în viitor. Ce provoacă vaccinarea la intervale scurte

Raed Arfat a vorbit și despre condițiile în care testele de salivă ar putea fi oprite în școli. Șeful DSU a delarat că dacă se va demonstra că nu sunt eficiente, se va renunța la ele.

„Dacă considerăm că sunt fără valoare adăugată, este posibil să ajungem să decidem să le oprim, deci o să vedem acest lucru. (...) Deci, urmează să vedem care va fi decizia şi cum va fi abordată situaţia aceasta, mai ales de către specialiştii în domeniu, pe partea de epidemiologie”, a afirmat Raed Arafat, potrivit news.ro.

Când am putea renunța la starea de alertă. Estimările ministrului Sănătății, Alexandru Rafila: „Eu cred că vom reveni la... Observator News, aplicaţia numărul 1 în luna ianuarie 2022...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x