Antena Căutare

Ce spune Raed Arafat despre testele de salivă din școli. Ce se poate întâmpla cu această procedură la care sunt supuși elevii

Raed Arafat spune că autoritățile urmează să analizeze impactul utilizării testelor de salivă COVID-19 în şcoli, iar dacă nu se va identifica o eficiență a acestei proceduri, se va decide eliminarea aestui tip de testări pentru coronavirus.

Colaj curaed Arafat și elevi Galerie
Raed Arafat a vorbit despre testele de salivă din școli | Hepta & Shutterstock

Întrebat ce se va întâmpla cu testele de salivă în şcoli în contextul în care există specialişti care spun că varianta Omicron nu poate fi depistată în urma unei astfel de proceduri, șeful DSU a declarat că va exista o analiză la nivelul ministerului Educației și la nivelul specialiștilor în epidemiologie, iar în cazul în care se demonstrează că aceste teste sunt ineficiente se va decide retragera lor.

Citelte și: Simptomul straniu pe care doar cei infectați cu varianta Omicron îl simt. Ce se întâmplă cu pielea

Ce spune Raed Arafat despre testele de salivă din școli

Raed Arafat a fost întrebat în adrul unei conferințe de presă desfășurate luni despre eficiența testelor de salivă în școli. „„La acest moment au fost distribuite cel puţin pentru încă două săptămâni, o să fie, probabil, analizat impactul lor, dacă sunt de continuat sau nu, asta urmează să se spună, dacă vom continua sau nu. Asta, normal, că se discută şi cu Ministerul Educaţiei şi cu Ministerul Sănătăţii şi cu experţii în epidemiologie şi se va decide. Dacă au, într-adevăr, să zicem, o valoare adaugată sau nu”, a spus șeful DSU.

Citește și: Rafila, despre vaccinul anti-Covid-19. De câte ori prevede că îl vom face în viitor. Ce provoacă vaccinarea la intervale scurte

Raed Arfat a vorbit și despre condițiile în care testele de salivă ar putea fi oprite în școli. Șeful DSU a delarat că dacă se va demonstra că nu sunt eficiente, se va renunța la ele.

„Dacă considerăm că sunt fără valoare adăugată, este posibil să ajungem să decidem să le oprim, deci o să vedem acest lucru. (...) Deci, urmează să vedem care va fi decizia şi cum va fi abordată situaţia aceasta, mai ales de către specialiştii în domeniu, pe partea de epidemiologie”, a afirmat Raed Arafat, potrivit news.ro.

Ce a spus Sorin Cîmpeanu despre testele de salivă din școli

Totuși, Ministrul Educației spunea zilele trecut că majoritatea dintre cei 27.000 de elevi infectaţi cu COVID-19 de săptămâna trecută au fost depistaţi pe baza testelor de salivă distribuite în şcoli.

Citește și: Structura anului școlar 2021-2022. Când vor avea vacanțe elevii și cum sunt împărțite semestrele

„Mare parte din aceşti copii au fost depistaţi la testele pe bază de salivă care, în sfârşit, au început să funcţioneze în şcoli. Pentru săptămâna viitoare, am verificat şi în această seară (duminică - n.r.) absolut toate judeţele, absolut toate şcolile au la dispoziţie teste pentru testare o dată la două, trei zile”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Medicii vor putea face teste Covid-19 pacienților, dar contra unei sume de bani deja stabilite. Câți bani vom scoate din buzunar

În cazul în care testele de salivă vor fi oprite, este posibil să fie folosite doar testele rapide cu prelevare din nas sau gât, pe care părinții le-au refuzat inițial.

Vaccinul Pfizer împotriva Covid pentru copii cu vârsta sub 5 ani ar putea fi disponibil până la sfârşitul lui februarie... Noi reguli pentru cei care călătoresc în UE. Când expira certificatul verde digital...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x