Antena Căutare

Câte zile de concediu medical poți să iei dacă ai COVID, ești contact direct sau te carantinezi. Cu cât sunt plătite medicalele

Cei care au avut COVID-19, cei care sunt contacți direcți și persoanele care stau în carantină, pot beneficia de concediu medical. Acesta se eliberează în baza deciziilor pentru izolare și a fișelor de izolare, respectiv carantină, care sunt emise de către DSP. Iată cât concediu medical oferă statul, dar și cum se plătește această perioadă.

colaj de imagini cu o femeie care se uita la un test covid si un concediu medical Galerie
Cei care au avut COVID-19, cei care sunt contacți direcți și persoanele care stau în carantină, pot beneficia de concediu medical. Acesta se eliberează în baza deciziilor pentru izolare și a fișelor de izolare, respectiv carantină, care sunt emise de către DSP. Iată cât concediu medical oferă statul, dar și cum se plătește această perioadă | Shutterstock.com

Ministerul Sănătăţii a precizat că eliberarea deciziilor pentru izolare şi a fişelor de izolare sau carantină se realizează de către direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

"În caz de carantină sau izolare, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantina/izolare", a arătat Ministerul Sănătății.

Citește și: Ministrul Sănătății, optimist în privința pandemiei. Când se așteaptă Alexandru Rafila să revenim la normal

Câte zile de concediu medical poți să îți iei dacă ai COVID, ești contact direct sau stai în carantină

Certificatele de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant, respectiv de către medicul de familie, pe durata stabilită prin decizia de confirmare a carantinei.

Perioadă concediu medical pentru contact direct cu o persoană depistată cu boala COVID

Cei care pot beneficia de concediu medical sunt persoanele care au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2, confirmată prin testare cu metoda NAAT/RT-PCR sau teste rapide de detecţie a antigenelor SARS Cov2. În cazul lor, certificatele de concediul medical se eliberează pentru o perioadă de 5 zile.

Câte zile de concediu medical primești pentru perioada de carantină după o călătorie

Și cei care trebuie să se izoleze după ce au venit în România din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologie ridicat, ţări şi/sau zone stabilite de către INSP în condiţiile legii. Pentru perioada de carantină, certificatele de concediul medical se eliberează pentru o perioadă de 5 zile.

Certificatele de concediu medical se eliberează de către medicii de familie după ultima zi a perioadei de carantină, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantină.

Citește și: Veste importantă pentru angajații români. Ce se întâmplă cu tichetele de masă începând de acum

Zile concediu medical pentru bolnavii de COVID 19 neinternați

Pentru persoanele asigurate infectate cu virusul SARS-CoV-2, pentru care s-a dispus măsura izolării potrivit legii, certificatele de concediu medical se eliberează de medicii de familie care au luat în evidenţă şi le-au monitorizat pe acestea, astfel:

pentru persoanele nevaccinate, care nu au trecut prin boală sau cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile concediul medical se va elibera pentru o perioadă de 7 zile;

– pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimile 90 de zile, concediul medical se va elibera pentru o perioadă de 5 zile.

Perioadă concediu medical pentru pacienții cu COVID 19 care au fost spitalizați

Pentru persoanele asigurate infectate cu virusul SARS-CoV-2, pentru care s-a instituit măsura izolării în unităţi sanitare sau într-o locaţie alternativă ataşată unei unităţi sanitare, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul curant din unitatea sanitară, atât pentru perioada internării, cât şi pentru perioada externării, după caz.

La externare, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul curant din unitatea sanitară sau din locaţia alternativă ataşată acesteia.

Citește și: Statele care au simplificat regulile de călătorie pentru turiștii din UE. Ce țări au venit cu noi condiții la graniță

În situaţia în care medicul din spital nu a eliberat concediu medical la externare şi persoana asigurată necesită izolarea la domiciliu, certificatul se acordă pentru aceeaşi afecţiune de către medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei până la implinirea termenului maxim al perioadei de izolare.

Certficatele de concediu medical se eliberează pe baza fişelor de izolare care se generează în mod automat din aplicaţia informatică Corona Forms.

În toate cazurile,indemnizația pentru pentru concediile medicale este de 100% din veniturile salariale brute.

Citeşte şi: Toate casele de 250 de euro din Bacău au fost vândute la licitaţie. O locuinţă a avut 33 de oferte

(P) Pune perseverența pe primul loc atunci când studiezi de la distanță... Cum e viața într-o garsonieră de 11 metri pătrați: „Fac curat în 5 minute". O tânără din Cluj povesteşte cum se des...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x