Procesul de formare a fiecărui angajat variază de la o firmă la alta, în funcție de domeniu și de postul vacant, însă criteriile de angajare folosite de specialiștii în resurse umane sunt aceleași. Ce caută un recrutor la un candidat căruia nu i se cere experiență? Deschidere către nou, caracteristici și valori socio-umane precum optimism și pozitivitate, spirit de echipă sau competitivitate.
Da, este esențial pentru un tânăr lipsit de experiență să își dorească să fie competitiv și să poată asimila rapid cunoștințe teoretice și practice. În general, cei care caută să obțină un job își conturează un profil de internet, astfel încât să fie vizibili pentru angajatori. Este important ca CV-ul făcut public să fie real și convingător, căci poate să îi caute chiar recrutorul pe site-urile de anunțuri de specialitate. Dacă îți cauți un loc de muncă, ține cont de felul în care te afișezi pe internet. Pe lângă varianta clasică prin care candidatul aplică pentru un job publicat pe platformele online, există și optiunea inversă prin care angajatorul să contacteze candidatul și să-i ofere un loc de muncă.
Iată care sunt criteriile principale după care se ghidează recutorii atunci când caută un candidat fără experientă:
Studii în domeniu
Un post de junior într-o companie, indiferent de domeniu, presupune învățarea de la zero și pregătirea treptată a celui care va ocupa poziția. Însă, deși la nivel practic nu este nevoie de experiență, unele cunoștințe ar putea fi de folos pentru o mai bună capacitate de înțelegere și aplicare ulterioară. În general, specialiștii în resurse umane caută cadidați care au studiat o specializare, dar nu au experiență, cu scopul precis de a-i forma in interiorul firmei.
Capacitatea de a asimila cunoștințe noi în timp scurt
Desigur, pare dificil să analizezi capacitatea unei persoane de a asimila cunoștințe noi într-un timp relativ scurt la un simplu interviu, însă recruterii posedă anumite criterii de specialitate prin care pot percepe cât de competitiv este un cadidat, cât de deschis spre a învăța și, mai ales, cât de perceptiv este ca persoană, în mediul profesional.
Angajatorii caută oameni care nu au experiență, dar care, pe scurt, își doresc foarte mult să învețe, iar acest aspect îi transformă în receptorii ideali, respectiv în candidații optimi pentru ocuparea unor astfel de joburi.
Adaptabilitate în ceea ce privește cerințele
Un alt aspect important pe care angajatorii, prin intermediul departamentului de resurse umane, îl caută este adaptabilitatea și deschiderea spre nou. Concret, întrucât trăim în era tehnologiei, iar lucrurile pas să se schimbe periodic, indiferent de domeniu, candidatul optim pentru ocuparea unui post pentru care nu este nevoie de experiență trebuie să fie mereu în pas cu noutățile din sfera de interes și să se adapteze noilor valuri de informații.
Caracteristici personale aplicate în sfera profesională
Punctualitatea, organizarea, spiritul de echipa sau competitivitatea sunt caracteristici socio-umane extrem de importante și în plan profesional. În acest sens, recrutorii vor urmări ca cei pe care îi selectează să aibă anumite trăsături definitorii ale personalității.
Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, intră acum pe una dintre cele mai mari platfome online cu locuri de muncă din România, JobZZ.ro și postează propriul tău anunț prin care soliciți un job și poți fi rapid contactat de un recrutor!
Credincioșii au înlemnit! Mitropolitul Ardealului, reacție neașteptată în fața a mii de oameni: „De ce trebuie să ne dăm... Cine e șoferul de BMW care a fost implicat într-un scandal cu un vatman din București! A jucat fotbal la Steaua...