Căutare Live

Ce este de fapt coronavirusul? Medicul Virgil Musta, mesaj lămuritor pentru toată lumea: "Au înțeles greșit, creează probleme"

Șef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, Virgil Musta, vine cu explicaţii necesare pentru o înţelegere corectă a situaţiei actuale în contextul noului coronavirus. Ce se întâmplă real în spitale

Ce este defapt coronavirusul? Medicul Virgil Musta mesaj lămuritor pentru toată lumea: "Au înțeles greșit, creează probleme"

Profesor doctor Virgil Musta a postat mesajul pe pagina de Facebook City Doctors - comunitate pentru sănătate.

“Suntem într-o perioadă dificilă, în care numărul de cazuri de infecţie Covid-19 a crescut alarmant şi în judeţul Timiş. Consecutiv a crescut şi numărul de forme severe şi critice, precum şi de decese. Toate acestea se datorează şi faptului că o parte dintre concetăţeni nu repectă nicio regulă, dând crezare fake news-urilor, teoriilor conspiraţiei sau falselor îndemnuri la libertate.

Fiecare este liber să facă ce vrea cu viaţa şi sănătatea lui, până în punctul în care pui în pericol sănătatea celorlalţi. Este în primul rând vorba despre respectul pentru ceilalţi, care ar trebui să primeze, indiferent de măsurile impuse sau nu de autorităţi.

Deşi sunt convins că marea majoritate a populaţiei a înţeles corect situaţia, este responsabilă şi respectă regulile, există şi destui care nu o fac sau nu o mai fac, iar asta riscă acum să creeze probleme majore tuturor: creşterea numărului de infectări, umplerea spitalelor şi mai ales a secţiilor de ATI.

În afara faptului că această extindere a pandemiei la noi în ţară determină suferinţă fizică şi psihică pentru o parte din cei infectaţi (nu ştim cum reacţionează organismul fiecăruia), vine la pachet şi cu restul inconvenientelor legate de îngreunarea sau chiar interzicerea circulaţiei în afara ţării, pentru vacanţe sau în alte scopuri.

Dar, ca să revenim la situaţia concretă de la noi, ca să înţelegem cum Spitalul V. Babeş a ajuns în situaţia dificilă de a nu mai avea loc pentru pacienţii infectati cu virusul SARS-CoV-2, doresc să prezint câteva explicaţii.

Eu o să explic situaţia de la spitalul unde lucrez, dar în situaţii similare (ca principiu, nu ca număr de paturi) se află multe altele din ţară. Vorbind de Spitalul Victor Babeş din Timişoara, în primul rând, aici sunt de fapt cinci clinici, două de Boli Infecţioase, două de Pneumologie şi una de Chirurgie Toracică.

În perioada de vârf a pandemiei din martie-aprilie, întreg Spitalul Victor Babeş a fost transformat în Spital Covid, astfel încât toţi pacienţii care erau internaţi aici cu alte boli au fost transferaţi la alte spitale, iar aici am reorganizat fluxurile necesare şi am adaptat întreaga capacitate pentru a primi şi trata numai pacienţi covid.

În acele condiţii, am avut o capacitate de 240 paturi pe secţie şi 12 paturi pe terapie intensivă.

Ulterior, după ce numărul pacienţilor covid a început să scadă în zona noastră, am refăcut circuitele şi organizarea în aceste cinci clinici şi le-am repus la dispoziţia bolnavilor non-covid, care aveau (şi au) nevoie urgentă de îngrijire şi spitalizare (atât pe secţie, cât şi pe ATI) în specialităţile pe care le asigurăm, astfel că am păstrat doar în cadrul Clinicilor de Boli Infecţioase o zonă dedicată numai pacienţilor covid, care totaliza 50 paturi şi cinci paturi pe terapie intensivă.

Aşa se explică faptul că acum, această zonă dedicată Covid a devenit neîncăpătoare, atât pe secţie, cât şi pe ATI şi va trebui să reconfigurăm din nou circuitele şi organizarea şi să extindem din nou paturile de pe secţii şi de pe ATI dedicate numai Covid, fiind nevoiţi din nou să transferăm către alte spitale pacienţii internaţi cu alte afecţiuni.

Nu ne-am dori acest lucru, pentru că au de suferit în primul rând aceşti pacienţi. Dacă capacitatea de la noi va fi ocupată (situaţie pe care evident că nu ne-o dorim), vom avea nevoie de ajutor de la spitalele desemnate ca fiind de suport pentru pacienţi Covid (ex. Spitalul CFR sau chiar Spitalul Militar de campanie).

Citește și
colaj de fotografii cu anamaria prodan si laurentiu reghecampf
Anamaria Prodan Reghecampf, reacție după ce circulă pe internet imagini cu ea dezbrăcată. Declarațiile impresarei
Anamaria Prodan Reghecampf, reacție după ce circulă pe internet imagini cu ea dezbrăcată. Declarațiile impresarei
Cum au sărbătorit Adrian Minune și soția de ziua ei de nume. Cât de bine a arătat Karmen la petrecere
Cum au sărbătorit Adrian Minune și soția de ziua ei de nume. Cât de bine a arătat Karmen la petrecere
Cum au sărbătorit Adrian Minune și soția de ziua ei de nume. Cât de bine a arătat Karmen la petrecere
felicitare cu urare de la multi ani romania de 1 decembrie
Felicitări pentru Ziua României.Spune într-un mod inedit ”La mulți ani, România”/ ”La mulți ani români” de 1 Decembrie
Felicitări pentru Ziua României.Spune într-un mod inedit ”La mulți ani, România”/ ”La mulți ani români” de 1 Decembrie
Mai multe articole

Între timp, de la începutul pandemiei, din donaţii sau cu ajutorul Primăriei din Timişoara am primit paturi şi aparatură suplimentară, cu care putem extinde capacitatea, inclusiv la ATI, numai că avem o mare problemă legată de spaţiul de amplasare, cât şi de lipsa personalului medical.

Încercăm în continuare să găsim soluţii la aceste probleme, optimizăm continuu şi schemele de tratament în funcţie de rezultatele observate de noi sau din colaborările cu alţi medici din România şi din afară.

Am conceput şi o platformă informatică dedicată, unică în România, pe care am folosit-o în spital pentru a ne ajuta să avem un management mult mai bun al pacienţilor covid în spital, iar acum şi în afara lui, încercăm să implementăm rapid şi soluţii de telemedicină între spitale, astfel încât să nu trebuiască să mutăm anumiţi pacienţi, cât şi alte măsuri punctuale care să ne ajute să fim mai pregătiţi decât am fost acum 3-4 luni.

Aşadar, încercăm să ne facem treaba, cât de bine putem, deşi nu e deloc uşor, din diverse motive. Cu toate aceste eforturi ale medicilor, eu sunt conştient că gestionarea cu succes acum şi pe mai departe a pandemiei depinde în ceea mai mare măsură de atitudinea responsabilă a majorităţii populaţiei.

Această atitudine ne-a salvat în primele luni şi ne va salva şi în continuare. Le mulţumesc tuturor celor care continuă să fie responsabili şi să înţeleagă corect situaţia în care ne aflăm, fără panică, fără exagerări, de orice natură.

Este în continuare un efort comun şi sunt convins că tot împreună vom reuşi!”, a transmis Virgil Musta.

Așa îți golesc escrocii cardurile! "Bucla Libaneză" te lasă fără bani în cont și nu vei ști ce s-a întâmplat!... Atenție, polițiștii schimbă uniformele și se dotează cu noi dispozitive! Nimeni nu va mai putea scăpa...
Parteneri
Alimente care afectează memoria și concentrarea: 5 categorii ce pot duce la depresie sau demență
Indiferent de vârsta pe care o ai, nu este niciodată prea târziu să-ți regândești stilul alimentar. Este foarte importantă alimentația pentru ca memoria și concentrarea să rămână intacte pe măsură ce trece timpul. În cazul în care te-ai hotărât să ai grijă de memoria și de sănătatea creierului, iată 5 alimente care afectează memoria și concentrarea.
Catine.ro
Ultimele știri