Antena Căutare

Ce se întâmplă cu cornul și laptele de la școală. Anunțul pe care trebuie să-l știe elevii

Guvernul României a aprobat hotărârea în ceea ce privește Programul pentru școli al României în următorii șase ani (2023-2029), dar și bugetul pentru implementarea sa în anul școlar 2023-2024, fiind publicat în Monitorul Oficial.

Ce se întâmplă cu cornul și laptele de la școală. Anunțul pe care trebuie să-l știe elevii | Shutterstock

Programul Cornul și laptele a primit peste 150 milioane de euro de la Uniunea Europeană și de la bugetul de stat numai pentru anul școlar următor 2023-2024, iar beneficiarii acestui program sunt cei peste 1,8 milioane de elevi și de preșcolari din România, care vor primi fructe, legume, lapte și lactate și produse de panificație, notează Evz.ro.

Citește și: Pelerinaj Sfânta Maria 2023. Ce pregătiri se fac la Mânăstirea Nicula și care este programul slujbelor

Ce se întâmplă cu cornul și laptele de la școală. Anunțul pe care trebuie să-l știe elevii

Programul are ca scop „formarea de obiceiuri alimentare sănătoase încă din copilărie, precum şi creşterea consumului de fructe şi legume proaspete şi lapte şi produse lactate în rândul copiilor“, se arată în Nota de fundamentare.

Articolul continuă după reclamă

Fructe și legume

Se vor distribui:

  • mere;
  • pere;
  • struguri de masă;
  • prune;
  • morcov, păstârnac, țelină-rădăcina, sfecla roşie;
  • ardei grași;
  • castraveți proaspeți.

Fructele și legumele distribuite vor fi întregi, sănătoase, spălate, curate, fără corpuri străine vizibile, fără urme de atacuri de boli și dăunători, fără umiditate externă în exces, fără miros sau gust străin, curățate și tăiate în bucăți gata de consum și fără niciun alt ingredient. Fiecare porție de fructe și legume va fi ambalată individual sau, după caz, pentru fructe, ambalajele pot conține mai multe porții.

Citește și: Program magazine de Sfânta Maria 2023. Ce orar de funcționare vor avea supermarketurile și hipermarketurile pe 15 august

Lapte și produse lactate

Se vor distribui:

  • lapte de consum fără adaos de lapte praf: lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT, fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori și fără adaos de cacao;
  • produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf: iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana și alte sortimente de lapte fermentate sau acrițe, fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori, fără adaos de fructe și fără adaos de cacao, și cas, după caz, atunci când unitățile școlare dispun de echipamente frigorifice. Porția de cas este produs lactat nefermentat și nearomatizat.
  • Porția de lapte și porția de produse lactate au un conținut de minimum 3,2% proteine și de minimum 1,8% grăsime. Porția de produse lactate conține cel puțin 90% din greutate lapte tratat termic.
  • Porția de lapte distribuită are 200 ml, porția de produse lactate distribuită are 125 grame, iar porția de cas are 20 grame.
  • În cadrul Programului pentru școli al României nu se vor distribui produse obținute în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii și alimentației și al ministrului de stat, ministrul sănătății, nr. 327/166/2000 pentru aprobarea utilizării laptelui reconstituit din lapte praf la fabricarea laptelui de consum.
  • Perioada de consum a produselor se stabilește conform legislației Uniunii Europene și naționale în vigoare.
  • Autoritățile contractante asigură realizarea diversității produsului lapte și a produselor din lapte prin selecția produselor prevăzute la pct. 1, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1) din hotărâre.
  • Diversitate înseamnă distribuirea a cel puțin două produse din cele prevăzute la subpct. 1, cu respectarea prevederilor subpct. 2—5.

Alte produse pentru copiii cu intoleranțe alimentare

Documentul mai prevede că laptele pe care-l vor primi copiii trebuie să fie tratat termic, pasteurizat sau UHT, fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori și fără cacao. Produsele lactate pot fi caș – dacă unitățile școlare dispun de frigorifere, iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana și alte sortimente de lapte fermentat, fără adaos de îndulcitori, fructe sau cacao.

Totodată, porția de lapte și porția de produse lactate trebuie să aibă un conținut de minimum 3,2% proteine și de minimum 1,8% grăsime, iar cea de produse lactate – cel puțin 90% din greutate lapte tratat termic. Porția de lapte distribuită va avea 200 de mililitri, porția de produse lactate distribuită – 125 de grame, iar porția de caș – 20 de grame.

Copiii cu intoleranță la gluten sau lactoză, sau la orice alt ingredient şi compus, sau la orice produs distribuit vor beneficia de produse adecvate situaţiei lor. Cei care răspund de respectarea condițiilor de igienă privind distribuirea în școli sunt directorii. Tot ei sunt responsabili de întocmirea listelor cu elevi și preșcolari și de derularea activităților educative de promovare a unei alimentații sănătoase.

Produse de panificație

Se vor distribui:

  • corn sau baton ambalat, din faină integrală/dietetică, care poate conține adaos de zaharuri şi grăsimi.
  • Listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor si școlarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii si adolescenți:
  • covrigi simpli sau biscuiți uscați, ambalați, din făină integrală/dietetică, care pot conține adaos de zaharuri şi grăsimi, cu încadrarea în limitele prevăzute in anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sanatatii publice nr. 1.563/2008.
  • Porţia produselor de panificație, în funcție de tipul produsului, va avea 80 grame pentru corn si baton sau echivalentul valorii energetice a acestora pentru covrigi simpli sau biscuiți uscați.
  • Pentru diversificare, făina integrală/dietetică folosita la prepararea produselor de panificație poate conține amestecuri de semințe de floarea-soarelui, dovleac, susan, in şi/sau mac.
  • Perioada de consum pentru corn sau baton ambalat se stabilește de producător, fără a depăși 7 zile de la data fabricației. Pentru celelalte produse de panificație se vor respecta prevederile legislației în vigoare referitoare la informarea consumatorilor.
Cum poți primi ulei gratuit de la supermarket. Oferta mai multor lanțuri de magazine... Felicitări de Sfânta Maria. Urări și mesaje de la mulți ani pentru sărbătoriți...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x