Se poate întâmpla oricui, din motive surprinzătoare sau ca o consecință a faptelor cuiva. Fie că te așteptai sau nu, în cazul în care ai rămas fără serviciu, nu te lăsa pradă emoțiilor. Pentru binele tău, concentrează-ți atenția asupra lucrurilor pe care trebuie să le știi despre concediere și pregătește-te pentru ce urmează.
Ce să faci după ce ai primit vestea
Situația în sine este dificilă, dar ai grijă să nu o înrăutățești prin ceea ce și cui îi spui despre experiența pe care ai avut-o și despre ceea ce simți. Asta nu înseamnă că trebuie să te supui și să pleci înainte de a clarifica unele aspecte:
1. Condițiile concedierii
Este important să ai o discuție despre decizia companiei de a te elibera din funcție, cu șeful direct sau cu reprezentanți ai departamentului de resurse umane.
În primul rând, clarificați motivul concedierii. De la caz la caz, încetarea contractului de muncă va presupune etape și implicații specifice: salarii compensatorii, validitatea beneficiilor oferite cuprinse în contractul de muncă, eligibilitatea pentru șomaj etc. Totodată, verifică perioada preavizului și data de la care acesta intră în vigoare.
Nu în ultimul rând, asigură-te că toate acestea sunt incluse în notificarea scrisă pe care o vei semna.
2. Cadrul legal
Sunt situații în care destituirea este ilegală, majoritatea legate de starea și circumstanțele angajatului. Dacă ai dubii, verifică mai întâi cadrul legislativ: are la bază motive discriminatorii? S-a întâmplat în timp ce erai în concediu de odihnă, medical sau de creștere ori îngrijire a copilului? Chiar și pentru aceste cazuri există excepții, însă dacă ajungi la concluzia că ți s-a făcut o nedreptate, te poți adresa instanței de judecată, printr-o contestație.
Cum să te pregătești pentru un nou început
1. CV-ul și scrisorile de intenție
Poate că experiența ți-a lăsat un gust amar, însă trebuie să vezi și partea bună a lucrurilor: începe o nouă etapă în viața ta!
Revizuiește-ți CV-ul și adu-l la zi, caută locuri de muncă pentru care te califici, iar atunci când aplici adaugă o scrisoare de intenție. Nu este nevoie să menționezi motivele pentru care ți-a încetat contractul de muncă; rolul scrisorii de intenție este să indice poziția pentru care aplici, de ce te interesează postul respectiv și de ce crezi că ești persoana potrivită pentru acesta.
2. Interviurile
Dacă pentru CV și scrisoarea de intenție condițiile în care ți-ai părăsit cel mai recent loc de muncă nu au nicio importanță, la interviuri s-ar putea să conteze. Cu siguranță recrutorul va dori să știe de ce ai plecat, iar răspunsul ideal va fi unul scurt și obiectiv, fără să acuze sau să pună într-o lumină proastă fostul angajator.
Încearcă să răspunzi cu sinceritate, dar fără resentimente, indiferent de cât de mult regreți ceea ce s-a întâmplat. Nu uita că ceea ce scrii în CV și ce spui la interviu poate fi verificat și ar fi păcat să pierzi șansa de a primi oferta de angajare din cauza unei minciuni. De altfel, în acest punct s-ar putea să îți dai seama de ce este important ca orice colaborare să fie încheiată în termeni buni.
3. Mergi mai departe
Oricât ar fi de neplăcut și de greu să treci peste, cu cât o faci mai repede, cu atât mai repede îți vei recăpăta încrederea și îți va fi mai ușor să convingi că ești un candidat potrivit. Nu uita de calitățile personale și competențele care te-au calificat pentru slujbele precedente (inclusiv cea pe care tocmai ai pierdut-o) și de ceea ce ai învățat din fiecare experiență.