Antena Căutare

Manipularea noastra cea de toate zilele. Intoxicarea, ridicata la rang de... lege, de catre politicieni!

Diversiunea creste audientele si sporeste tirajele! Acum a venit randul unui presupus fiu al lui Sergiu Nicolaescu sa ne deruteze. Dar nu e o inventie recenta. Plus ca cei mai mari maestri ai manipularii sunt politicienii. Acestia au incercat dintotdeauna sa para mai buni, mai inalti, mai rafinati, mai puternici. Si pentru asta au apelat la un intreg aparat de specialisti in diversiune. Cu toate acestea, nimeni nu a reusit, deocamdata, sa-i sufle centura neagra la manipulare lui Nicolae Ceausescu

Inainte de '89, viata se traia in soapta! Singurele ocazii cand romanul isi permitea sa strige in gura mare erau pe stadion, la vreun meci de fotbal si la mitingurile organizate in onoarea inestimabilului cuplu Ceausescu. Masina de propaganda nu se ocupa doar de sloganuri, ci mai ales de imagine. De la text si pana la fotografii, totul trebuia sa fie impecabil cand venea vorba de Tovarasul si de Tovarasa. Pana si celor mai insignifiante amanunte, li se dadea o importanta cosmica. Dar a venit 22 decembrie 1989, a cazut regimul comunist. Si a fost inlocuit de altul. Dar masina de propaganda nu murise. S-a reorientat si a inventat "teroristii". In aceasta privinta, consultantul politic Horia Mihalcescu este de parere ca “era incercarea unui regim aparent fara legitimitate de a-si castiga legitimitatea! Si victimele teroristilor si armata sunt cu noi si teroristii toate astea au facut parte dintr-un lant de simboluri ce aveau rolul de a legitima noua putere!”

Iar unde n-a functionat intoxicarea, a mers forta bruta, in 1990. ”Minerul a fost folosit ca o forta de soc!”, mai spune consultatul politic.

In plus, senatorul PNTCD Radu Vasile considera ca “aceasta actiune a afectat interesul national si vinovatii trebuie facuti publici daca ei exista!”

In sfarsit, a venit momentul alegerilor prezidentiale din 2000. Finalisti: Ion Iliescu si Corneliu Vadim Tudor. A fost un moment decisiv pentru Romania post-decembrista.

Si, pentru ca si in politica exista legea compensatiei, in timp ce Vadim Tudor incepea sa-si piarda din stralucire, se ridica un alt personaj, aproape la fel de pitoresc. Traian Basescu a castigat intai Primaria Bucurestilor, apoi Romania. Sansa de a se prezenta drept erou national a venit, insa, in anul 2005, odata cu rapirea din Irak a celor trei jurnalisti romani. Nu a dezvaluit nimic, ba chiar a anuntat ca dosarul va fi secretizat pentru o jumatate de secol. A gasit, insa, vinovatul pentru rapirea jurnalistilor: Omar Haysam. “A fost momentul final al unei constructii de imagine! Cred ca a devenit un fel de James Bond al Romaniei, cel care rezolva orice!”, mai precizeaza Horia Mihalcescu.

Iar pe James Bond din Carpati nu l-a putut dobori nici macar o acuzatie grava, de violenta infantila. Aparatul de manipulare al lui Basescu a inventat pixelul albastru salvator, ce a derutat milioane de romani. Lacrimile i-au fost atat de convingatoare, incat a fost reales in 2009. Dupa trei ani a fost suspendat de Opozitie, dar discursul populist si totodata agresiv i-a asigurat, din nou, succesul.

Anul trecut, insa, a fost o mare premiera! Manipularea in direct, marca Dan Diaconescu. Senzationalul si exclusivul a pus in scena o telenovela halucinanta, din care nu a lipsit fluturatul pungilor de plastic pline cu euro, prin fata camerelor de filmat. Telenovela s-a terminat dupa doar cateva episoade. Diaconescu nu a obtinut combinatul Oltchim, insa a castigat atat de mult capital de imagine, incat partidul pe care l-a inventat a prins Parlamentul.

Bonul fiscal pentru comerciantii romani, un scenariu SF... Presedintele CCR Augustin Zegrean, internal in spital, dupa ce a suferit o fractura...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x