Live acumObservator 23
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Cei mai multi romani acuza Securitatea pentru crimele din decembrie 1989

Perceptia publica majoritara continua sa faca responsabila Securitatea pentru crimele din decembrie 1989, lucru explicat prin increderea ridicata pe care romanii o au in Armata, dar si prin absenta proceselor intentate cadrelor militare imediat dupa 1989, potrivit unui studiu.

Majoritatea trimiterilor in judecata s-au concentrat asupra liderilor Partidului Comunist si ai Securitatii, si abia incepand din 1997 au existat procese intentate unor ofiteri ai Armatei suspectati de crime savarsite in timpul Revolutiei din decembrie 1989, se arata intr-un sondaj al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) in colaborare cu Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei.

Cele doua institutii au realizat, in perioada noiembrie-decembrie 2011, cel de-al patrulea sondaj de opinie privind perceptia romanilor asupra comunismului.

"Pentru majoritatea respondentilor procesele au contribuit cel putin partial la aflarea adevarului. Condamnarile primite de membrii Comitetului Politic Executiv al PCR si de generalii de armata Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac sunt considerate pozitive de 34 la suta si respectiv 39 la suta dintre respondenti, in timp ce doar 20 de procente le considera injuste", potrivit sondajului.

"Semnificatia evenimentelor din decembrie 1989 continua sa fie nebuloasa pentru majoritatea respondentilor. Ponderea celor care spun ca evenimentele sunt inca neclare este extrem de mare (62 la suta), lucru confirmat si de sondaje precedente, desi nu intr-o proportie covarsitoare", se arata in sondaj.

In opinia autoritor sondajului, de aici reiese un dublu esec: pe de o parte al autoritatilor si al sistemului judiciar de a infaptui actul de justitie, pe de alta parte al mediului stiintific (istorici, politologi) de a formula o naratiune istorica larg impartasita.

"Intre discursurile concurente isi pastreaza inca o influenta semnificativa versiunea fostilor comunisti convertiti in revolutionari si democrati, versiune asumata de Ion Iliescu si de reprezentantii Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 care nu intotdeauna vadeste acuratete istoriografica", spun autorii studiului.

De asemenea, discursurile de tip conspirationist au avut un impact semnificativ. Cu toate acestea, condamnarea generalilor Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac este perceputa ca pozitiva si justa de o majoritate relativa a publicului, ceea ce confirma ca o buna parte a romanilor considera Armata - la momentul decembrie 1989 - drept o forta de represiune.

Citeste continuarea articolului in Jurnalul!

Recomandari