Antena Căutare

Ciobanii din Valea Jiului si Tara Hategului merg pe mana rasei de oi turcane

Ciobanii din Valea Jiului si Tara Hategului fac front comun impotriva invaziei oilor straine. Si-au luat cele mai frumoase turcane si le-au afisat la targul tinut la poalele muntilor Retezat.

Becali este un exemplar de exceptie. Face parte dintr-o rasa de oi foarte apreciata in Valea Jiului. O prezentare pe scurt ar suna cam asa. 80 de kile, breaz pe negru. Turcan.

Pretul frumosului berbec este de numai 2.500 lei. In alte cazuri, insa, ciobanii cer mici averi, in schimbul turcanelor, 1.200-1.400 de euro. Un pret piperat, insa nu fara motiv. Crescatorii de oi spun ca avantajele oilor din rasa turcana depasesc cu mult pretul.

Cel mai important e ca s-au adaptat perfect la zona de munte. Un lucru aproape imposibil pentru oile din import. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, ciboanii hunedoreni au facut adevarate teste aducand oi pana si din Noua Zeelanda, care nu au rezistat.

Asa ca sunt dispusi sa faca orice pentru a prelungi sederea mioritei romanesti pe piciorul lor de plai. Deocamdata, au inceput cu un targ anual de animale. In care vedete au fost, in toate cele patru editii de pana acum, turcanele.

Ritualul de obtinere a vinului se respecta cu strictete... Poveste impresionanta! O eleva de etnie roma, ajutata de studenti sa continue scoala...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x