Antena Căutare

Croația a trecut la moneda euro și a intrat în spațiul Schengen de liberă circulație

Croația a devenit, oficial, cel de-al 20-lea membru al zonei euro. De altfel, țara balcanică a intrat și în spațiul Schengen de liberă circulație.

drapel croatia
Croația a trecut la moneda euro și a intrat în spațiul Schengen de liberă circulație | Profimedia

Croația „și-a luat rămas bun” de la moneda sa kuna și a trecut, de la 1 ianuarie 2023, în zona euro, notează AFP, citat de NDTV.com.

Citește și: Reacția lui Dorin Cioabă, după ce Austria a blocat intrarea României în spațiul Schengen: „Vom servi lebedele la ei acasă”

Croația a trecut la moneda euro și a intrat în spațiul Schengen de liberă circulație

Croația a trecut duminică, 1 ianuarie 2023, la moneda euro și a intrat în spațiul Schengen, adică peste 400 de milioane de oameni vor putea călători liber între țările membre fără a trece prin controalele la frontieră.

Acest dublu eveniment vine după victoria Croației de a adera la Uniunea Europeană (UE), de acum aproape un deceniu.

Acum, Croația este a 27-a națiune membră a spațiului Schengen.

Experții spun că adoptarea monedei euro va ajuta la protejarea economiei Croației într-un moment în care inflația este în creștere la nivel mondial, după începerea războiului dintre Rusia și Ucraina.

Croații și-au evaluat de mult bunurile cele mai prețioase, cum ar fi mașinile și apartamentele, în euro, manifestând o lipsă de încredere în moneda locală.

Aproximativ 80% din depozitele bancare sunt în euro, iar principalii parteneri comerciali ai Zagrebului se află în zona euro.

Oficialii au sprijinit decizia de a adera la zona euro și Schengen, spunând că țara își finalizează astfel integrarea deplină în UE.

Croația, o fostă republică iugoslavă cu 3,9 milioane de locuitori, care a purtat un război de independență în anii 1990, a aderat la Uniunea Europeană în 2013.

Experții spun că adoptarea monedei euro va reduce condițiile de împrumut pe fondul dificultăților economice.

Rata inflației din Croația a ajuns la 13,5% în noiembrie, comparativ cu 10% în zona euro.

Analiștii subliniază că statele membre din estul UE cu monede în afara zonei euro, cum ar fi Polonia sau Ungaria, au fost și mai vulnerabile la creșterea inflației.

Guvernatorul Băncii Naționale Croate, Boris Vujcic, a retras, în mod simbolic euro, de la un bancomat din centrul orașului Zagreb.

În ultimele zile, clienții au stat la coadă la bănci și bancomate pentru a retrage numerar, temându-se de probleme în ceea ce privește plata în perioada imediat următoare.

Intrarea Croației în spațiul Schengen este de așteptat să ofere un avantaj industriei turismului, care reprezintă 20% din PIB-ul său.

Cozile lungi formate la cele 73 de puncte de trecere a frontierei terestre cu Slovenia și Ungaria vor deveni istorie.

Dar controalele la frontieră se vor încheia abia pe 26 martie în aeroporturi din cauza unor probleme tehnice.

Și Croația va aplica în continuare controale stricte la frontiera sa de est cu vecinii din afara UE Bosnia, Muntenegru și Serbia.

De ce Patriarhul Daniel nu a putut să mai slujească în noaptea dintre ani. Ce probleme de sănătate are... Răspunsul lui Petre Daea după ce a fost acuzat că face balet în lanul de porumb. Ce replică în stilul caracteristic a da...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x