Antena Căutare

Prețurile legumelor au CRESCUT din cauza unei molii periculoase: “Sunt şi fermieri cu sută la sută pagubă”

Roşiile de toamnă din cel mai mare bazin legumicol din ţară, din zona Matca, judeţul Galaţi, au fost atacate de o molie periculoasă, “tuta absolută”, care a făcut ca recolta să fie mai mică şi mai scumpă, din cauza tratamentelor de care au nevoie tomatele.

Roşiile de toamnă din cel mai mare bazin legumicol din ţară, din zona Matca, judeţul Galaţi, au fost atacate de o molie periculoasă, “tuta absolută”, care a făcut ca recolta să fie mai mică şi mai scumpă, din cauza tratamentelor de care au nevoie tomatele.

Zeci de hectare de pământ situate în serele din Matca sunt afectate, iar potrivit unor informaţîi, 23 de hectare de culturi agricole au fost compromise de molie. În jur de 100 de fermieri sunt afectaţi. Astfel, preţurile legumelor au crescut, iar autorităţile vorbesc despre posibile despăgubiri acordate ţăranilor.

„Deocamdată noi urmărim să contabilizăm, să monitorizăm dăunătorul şi în situaţia în care vor fi pierderi de producţie, în condiţiile în care ei au respectat tehnologiile de cultură, fermierii, probabil, vor fi despăgubiţi. Tuță absolută atacă frunza, atacă şi fructul. Noi deocamdată nu am constatat pierderi de producţie, dar din cauza secetei s-ar putea că aceste suprafeţe afectate să crească. Pentru ca producţiile să nu să nu fie afectate, fermierii sunt nevoiţi să crească numărul tratamentelor”, a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură Galaţi, Valentin Huciu.

Fermierii din Matca spun că au pierdut între un sfert şi întreaga producţie de roşii din cauza dăunătorului.

Am avut roşii, ciclul doi de toamnă. Conform estimărilor trebuia să am o producţie de 12 tone la suprafaţa mea. Tuță absolută m-a afectat în proporţie de 25% dar sunt şi fermieri cu sută la sută pagubă. Am cheltuit o grămadă de bani cu tratamente. Preţurile la legume au crescut şi din cauza asta”, a declarat fermierul Giani Filimon.

În zona Matca sunt aproximativ 1.500 de hectare cultivate în solarii, acesta fiind cel mai mare bazin legumicol al ţării.

Tuta Absolută sau Molia minieră a tomatelor, cum îi spun legumicultorii este o molie nocturnă care atacă în principal tomatele, dar se poate răspândi şi la cartofi, vinete, ardei, sau fasole, arată un ghid pentru recunoaşterea şi combaterea bolilor şi dăunătorilor la tomate cultivate în spaţii protejate (sere, solarii, tuneluri), publicat de Ministerul Agriculturii.

Sursa: Mediafax

Vești proaste pentru localnicii din Galați. Școli și spitale rămase fără apă potabilă. Peste o sută de mii de oameni afe... Ultimă oră! Mulți români vor rămâne FĂRĂ locuri de muncă! Contractele lor vor fi încheiate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x