Pe 28 octombrie, un cutremur de 5,8 grade pe scara Richter s-a produs în România. A fost cel mai puternic seism înregistrat în acest an. RO-ALERT n-a dat nicio notificare, dar o aplicație tot poți folosi pentru astfel de cazuri.
Cutremurul de 5,8 grade pe scara Richter s-a produs în România la ora 03:38. A fost la adâncimea de 151 kilometri de kilometri. A fost cel mai puternic cutremur produs în ultimele două săptămâni în Europa, Nordul Africii și Orientul Apropiat.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: Nehoiu (17 km), Covasna (33 km), Întorsura Buzăului (37 km), Târgu Secuiesc (48 km) și Vălenii de Munte (53 km). Seismul s-a propagat pe direcția sud, sud-vest, resimțindu-se cu putere în Ploiești, București și Ruse (Bulgaria).
Sistemul RO-ALERT a fost gândit ca o infrastructură națională pentru informare în caz de situații extreme. Ai crede că un cutremur e pe listă, mai ales unul de 5,8 grade, dar nu e cazul. Conform ISU, și conform lui Raed Arafat, o notificare trimisă în cazul unui cutremur n-ar face decât să panicheze lumea.
„Dacă vorbim de cutremur, nu vom da alerte înainte de cutremur. […] Pentru a nu induce panica, pentru că ştim că nu avem pregătirea necesară la nivelul populaţiei ca să reacţioneze cu calm, plus că nu ştim cât câştigă. Riscul să dai un mesaj cu 20 de secunde înainte cuiva care se află la etajul zece este mare ca să-l prindă pe scara blocului”, a explicat Raed Arafat când au început testele pentru RO-ALERT.
Explicațiile lui Raed Arafat. De ce nu a funcționat RO-ALERT duminică dimineață?
„În cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarele de urgenţă)”, a precizat IGSU.
Din fericire, există o opțiune cât de cât oficială venită chiar de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Fizica Pământului (INFP, pe scurt). Institutul folosește aplicația Telegram în care a construit un bot care trimite alerte.
Poți primi alerta seismică timpurie pe Android sau iOS via aplicația Telegram din Play Store sau App Store. INFP a pus la dispoziție și un ghid ca să-ți configurezi telefonul. Cu această aplicație, și sistemul de alertă, ai la dispoziție până la 30 de secunde să acționezi. Timpul e valabil pentru București. Poate fi suficient, poate fi prea puțin, dar deocamdată atât avem.
Cutremur România. Site-ul INFP a picat imediat după seism
Ghid ca să configurezi Telegram pentru alerte de cutremur
Scrie în câmpul de căutare @alertacutremur_bot și selectează prima opțiune
Apasă START pentru a începe interacțiunea cu botul @alertacutremur_bot
Va apărea o listă cu comenzile disponibile. Alege opțiunea / alerta dând click pe ea sau scriind-o efectiv în câmpul de mesaj
Introdu numărul de telefon și adresa de mail. Aceste date sunt stocate de către INCDFP și confirmă decizia personală de utilizare a serviciului de alertă pe propria răspundere, în fața autorităților
Vei primi acces pe patru canale de alertă și unul pentru educație seismică
Poți să utilizezi mai multe canale în același timp, în funcție de preferințe pentru pragurile de magnitudine ale alertelor
Pentru a utiliza aceste canale, dă click pe butoanele aferente
Canalele la care te-ai abonat pentru notificări vor apărea în lista împreună cu bot-ul @alertacutremur_bot
Poți să personalizezi notificările modificând frecvența de primire, sunetul de alertă și prioritatea acestora. Pentru a personaliza notificările primite pentru un canal (ex. M<5), dă click pe numele canalului când ești în el
Dă click pe Notifications
Alege opțiunea Customize și bifează căsuța Enable Custom Notifications: Sound – un sunet de alertă predefinit sau personalizat; Vibrate – setări pentru vibrație; Smart Notifications – setează numărul maxim de notificări pe minut/minute; INFO: alertele pot sosi în mod repetat întrucât se primesc semnale de la mai multe stații, de aceea acordă atenție acestei setări dacă dorești reducerea numărului de alerte în timpul unui cutremur – dacă dezactivezi opțiunea, vei primi fiecare alertă trimisă în timpul unui cutremur; Priority – setări pentru prioritatea alertei în timp ce utilizezi diferite profile de sunet ale telefonului (ex. silențios, conferință etc); INFO: pentru a păstra active sunetele alertelor chiar și în timp ce utilizezi modul silențios al telefonului, navighează la setările telefonului (Notifications > Apps > Telegram și activează Priority); Color – dacă telefonul dispune de un LED frontal, ppți seta o culoare care va fi afișată de acesta în timpul alertei.
Pe site mai sunt disponibile câteva opțiuni, dacă vrei să personalizezi și mai mult.
Colectiv 3 ani. Cine sunt cele 64 victime ale celei mai grave tragedii din România... Bărbatul care a amenințat cu arma la stația de metrou Piața Victoriei, REȚINUT! Ce au găsit polițiștii asupra lui...