Antena Căutare

Cum au fost găsite două femei la o săptămână după cutremurul din Turcia. Minerii au auzit un sunet: „Lucrăm 24 de ore, fără somn”

Numărul morților, după cutremurul mortal, care a avut magnitudinea de 7,8 pe scara Richter, a ajuns la 29.695 în Turcia și la peste 4.300 în Siria.

cutremurul din turcia cu blocuri ruinate intr-un colaj de imagini Galerie
Echipajele de salvare au găsit trei supraviețuitori printre ruine, după cutremurul devastator din Turcia, printre care o bunică, o mamă și bebelușul ei | Profimedia

De altfel, sute de mii de persoane au rămas fără adăpost în mijlocul iernii.

Citește și: Imagini sfâșietoare din Turcia, unde un tată își ține de mână fiica moartă printre dărâmături. Care e povestea din spatele pozelor

La o săptămână după cutremurul mortal care a lovit sudul și centrul Turciei și vestul Siriei, au fost găsiți încă trei supraviețuitori

Salvatorii au scos, luni, o femeie în viață de sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite din Turcia, iar o altă echipă a săpat un tunel pentru a ajunge la ceea ce se crede că ar fi o bunică și o mamă cu bebelușul ei, informează postul de televiziune CNN din Turcia, citat de Reuters.

După cutremurul devastator din Turcia anului 1939, tragedia de acum a ucis 29.605 de persoane. Peste 4.300 de decese au fost raportate în Siria și alți 7.600 de răniți au fost găsiți în nord-vestul țării duminică, a precizat Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Citește și: Ce a făcut un reporter pentru o fetiță în timp ce era în direct, când avea loc o replică a cutremurului care a devastat Turcia

La o săptămână după ce un cutremur puternic a lovit Turcia și Siria, numărul morților a crescut la aproape 34.000 și pare că va continua să crească pe măsură ce autoritățile vor căuta sub dărâmături.

Conform sursei citate, Sibel Kaya, în vârstă de 40 de ani, a fost salvată în sudul provinciei Gaziantep, la aproximativ 170 de ore după ce primul din cele două cutremure majore a lovit regiunea.

Salvatorii din orașul Kahramanmaras au găsit încă trei supraviețuitori, cu ajutorul unui câine, despre care se presupune că sunt o bunică, mama și copilul, aflate sub ruinele unei clădiri, a informat postul TV.

Citește și: Un tânăr de 16 ani din Turcia, scos de sub dărâmături de către salvatorii din România. Au săpat un tunel timp de 20 de ore

Un aparat special a semnalat că există oameni în viață, la aproximativ cinci metri în interiorul clădirii, iar apoi a fost detectat un sunet înfundat.

Minerii din orașul Kahramanmaras au săpat în jur de trei metri printr-o clădire învecinată care este încă în picioare, punând grinzi de sprijin pe parcurs.

„Când am spus să bată în perete dacă ne aude cineva, am auzit bătăi slabe. Colegii noștri sunt cu toții aici, lucrează 24 de ore fără să doarmă... Nu vom pleca până când nu-i vom scoate pe acești oameni de acolo”, a spus unul dintre mineri.

Citește și: Atenție! O nouă metodă de înșelătorie după cutremurul din Turcia. La ce trebuie să avem grijă când sună telefonul

Duminică, echipele de salvare din Rusia, Kârgâzstan și Belarus au scos în viață un bărbat dintr-o clădire prăbușită din Turcia, la aproximativ 160 de ore după ce a avut loc cutremurul, a declarat Ministerul Situațiilor de Urgență al Rusiei.

Într-un cartier central al unuia dintre cele mai afectate orașe, Antakya, din sudul Turciei, proprietarii de afaceri și-au golit magazinele, duminică, pentru a preveni furtul mărfurilor de către hoți.

Pe fondul îngrijorărilor legate de igiena și răspândirea infecției în regiune, ministrul turc al Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat în weekend că vaccinul antirabic și cel antitetanos au fost trimise în zona afectată, iar farmaciile mobile au început să funcționeze acolo.

Cutremurul este acum al șaselea cel mai mortal dezastru natural din acest secol, după cutremurul din 2005, care a ucis cel puțin 73.000 de oameni în Pakistan.

Un tată cu fiica sa, un copil mic și o fetiță de 10 ani s-au numărat printre alți supraviețuitori scoși duminică din ruinele clădirilor prăbușite din Turcia, dar astfel de scene devin rare, deoarece numărul morților a urcat din ce în ce mai mult.

La o înmormântare de pe lângă orașul Reyhanli, mai multe femei cu voal au plâns în timp ce cadavrele erau descărcate din camioane, unele fiind în sicrie de lemn, iar altele în sicrie descoperite și altele doar învelite în pături.

Situație de criză și în Siria, după cutremurul devastator din 6 februarie

În Siria, dezastrul a lovit cel mai puternic nord-vestul țării, controlat de rebeli, lăsând din nou fără adăpost multe persoane care fuseseră deja obișnuite cu războaiele civile care durează de un deceniu.

Regiunea a primit puțin ajutor în comparație cu zonele deținute de guvern.

„Până acum, am eșuat în ceea ce privește evacuarea oamenilor din nord-vestul Siriei”, a declarat șeful operațiunilor de asistență umanitară ale ONU, Martin Griffiths, pe Twitter, spunând că, la granița dintre Turcia și Siria, există o singură trecere deschisă pentru aprovizionarea oamenilor.

Totuși, acesta a asigurat că toate eforturile se vor direcționa pentru a rezolva problema din nord-vestul Siriei.

Statele Unite ale Americii au cerut guvernului sirian și tuturor celorlalte părți să acorde imediat acces umanitar tuturor celor care au nevoie de ajutor.

Vezi mai multe ştiri externe în secţiunea de pe observatornews.ro

Garsonieră cu cada în bucătărie, scoasă la închiriat. Prețul este unul care te va face să râzi cu lacrimi... Mesaje de Sf. Valentin. Cele mai frumoase declarații, urări și felicitări pentru Ziua Îndrăgostiților, 14 februarie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x