- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Primul pas în alcătuirea unui buget este calcularea diferenței dintre venituri și cheltuieli. Dacă aceasta este mai mică sau egală cu zero, trebuie să puneți la cale o strategie prin care fie câștigați mai mulți bani, fie cheltuiți mai puțin. Din fericire, există o mulțime de strategii care vă pot ajuta în acest sens pe site-urile cu sfaturi de budgeting și finanțe personale.
Având în vedere faptul că două luni nu au cum să fie la fel din punct de vedere al finanțelor, încercați inițial să faceți o împărțire procentuală aproximativă a veniturilor pentru a pune totuși o limită cheltuielilor din fiecare categorie. De exemplu, o schemă potrivită oricui poate fi următoarea:
- Cheltuieli cu casa (chirie, rată) – 35-45% din venituri
- Facturi – 8-15%
- Cheltuieli alimentare – 10-20%
- Transport (abonamente transport public sau cheltuieli cu mașina personală) – 10-15%
- Datorii (altele decât rata pentru locuință) – 20%
- Economii – 5-10%
- Distracție și alte cheltuieli – 5-10%
Evident, aceste categorii sunt orientative, dumneavoastră putând să vă organizați propria împărțire după nevoile personale. De asemenea, procentele alocate cheltuielilor respective pot fi modificate după bunul plac. Cea mai importantă categorie dintre cele menționate este cea a economiilor. Fie că reușiți să puneți de-o parte 10% din venituri sau doar 1%, este bine să faceți din asta un obicei periodic de care să vă țineți indiferent de celelalte cheltuieli din viața dumneavoastră.
În cazul în care vă aflați într-o situație financiară care nu vă permite să vă organizați un buget lunar corespunzător din cauza unui impas de moment, puteți apela la un împrumut rapid de pe site-ul https://www.17bankow.com/kalkulator-kredytowy care vă va permite să vă rezolvați problema pe moment și vă va da răgazul de care aveți nevoie pentru a vă pune ordine în finanțele personale. Un împrumut rapid este o soluție de moment și poate fi accesat foarte ușor chiar și online. Sumele care pot fi împrumutate nu sunt la fel de mari precum cele oferite de băncile tradiționale, dar acest dezavantaj este compensat de rapiditatea acordării împrumutului și de flexibilitatea returnării banilor.
Budgetingul poate fi dificil mai ales pentru cei care nu au o educație financiară corespunzătoare sau pentru cei aflați la început de drum. Din fericire, există numeroase resurse gratuite disponibile online. Fie că apelați la o aplicație specializată sau la metoda „plicurilor” sau a „borcanelor”, partea cea mai dificilă este stabilirea categoriilor principale în care să vă împărțiți veniturile. De asemenea, trebuie să acordați o atenție deosebită datoriilor și contului de economii. Dacă au trecut deja câteva luni de la înființarea unui plan de budgeting corespunzător, puteți trece la nivelul următor care constă în găsirea unor strategii prolifice de reducere a cheltuielilor sau, de ce nu, de creștere a veniturilor.