Antena Căutare

Cum poate fi oprită explozia numărului de infectări? Alexandru Rafila, propuneri tranșante: „Putem să ne revenim, nu e niciun fel de problemă”

Alexandru Rafila, declarații explozive despre situația actuală din România. Ce spune expertul despre carantinarea localităților și ce trebuie făcut pentru a opri creșterea numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus.

Cum poate fi oprită explozia numărului de infectări? Alexandru Rafila, propuneri tranșante: „Putem să ne revenim, nu e niciun fel de problemă” | Hepta

De la 120 – 130 de cazuri zilnice, s-a ajuns la 1.300, şi de la 1,5% cazuri pozitive din cele testate s-a ajuns la 14%. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a subliniat că opt săptămâni de creştere constantă a numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus nu sunt puţine.

Alexandru Rafila afirmă, însă, că, dacă nu se schimbă esenţial unele lucruri, nu ne putem aştepta la oprirea trendului crescător, făcând referire inclusiv la modificarea mesajelor transmise populaţiei.

„Noi nu am avut de ce să ne speriem, pentru că lucrurile au fost ţinute sub control şi am crezut că în momentul în care s-a ridicat starea de urgenţă nu mai trebuie să facem altceva, decât să revenim la o activitate sau la o viaţă normală.

Noi putem să revenim, nu e niciun fel de problemă, cu un foarte mic efort şi cu un foarte mic efort de înţelegere a motivului pentru care respectăm aceste măsuri care nu sunt doar legate de protecţia individului, sunt legate de protecţia comunităţii, sunt legate de funcţionarea economiei pentru că toate astea sunt legate între ele, nu sunt lucruri separate.

Articolul continuă după reclamă

Adevărul despre efectele coronavirusului în corp: „Am bătut COVID-19 acum patru luni, dar sechelele mă doboară și astăzi!”

Adică eu sunt neglijent şi înseamnă că am responsabilitate doar în ceea ce priveşte propria persoană. Sunt legate de comunitate, sunt legate de economie, de păstrarea locului de muncă şi cred că foarte multe alte activităţi de natură socială.

Lumea, până la urmă, o să se convingă că este aşa şi chiar ziceam că nu ar trebui să mai repetăm acele măsuri, absolut obsesiv, pentru că ele devin la un moment dat obositoare. Dacă te repeţi prea mult, nu mai auzi şi atunci... dar putem să încercăm să lămurim, încet - încet. Oamenii că e bine să fie parteneri ei între ei şi cu autorităţile”, a declarat Alexandru Rafila, luni seară, la Digi 24.

Medicul a fost întrebat când crede că se va opri trendul crescător şi a precizat: ”Nu ştiu să vă răspund. Mi s-a mai pus în ultimele zile această întrebare şi au fost diverse predicţii de o săptămână, trei săptămâni. Dacă nu se schimbă câteva lucruri importante în ceea ce priveşte abordarea din perspectiva sănătăţii publice şi din perspectiva mesajelor care se transmit oamenilor cred că nu avem foarte multe motive să credem că acest trend se schimbă”.

Alexandru Rafila consideră că opt săptămâni de creştere constantă a numărului de infectări este mult.

Avertisment sumbru, lansat de OMS: Un alt virus, extrem de periculos, afectează milioane de oameni: „Majoritatea cazurilor sunt asimptomatice”

„Totuşi, 8 săptămâni de creştere nu sunt puţine. A crescut de la 120 - 130 de cazuri la 1.300, a crescut proporţia cazurilor pozitive de la 1,5%, la circa 14% în raportarea de azi şi asta arată că toate elementele importante, plus mai avem 353 de persoane internate în secţiile de Terapie Intensivă. Şi mai avem încă ceva ce ar trebui să fie în avantajul nostru, nu avem aceeaşi evoluţie la nivel naţional, sunt cazurile concentrare în câtva judeţe şi municipiul Bucureşti şi probabil că efortul organizatoric ar trebui concentrat în această zonă”, a mai declarat Rafila, potrivit News.ro.

Acesta a precizat că este bună carantinarea localităţilor, dar mesajele ar trebui adaptate, astfel încât oamenii să înţeleagă că este în avantajul lor.

Cum poate fi păcălit testul pentru depistarea COVID-19. Medicii trag semnalul de alarmă: „Există variante în care se poate fenta”

„Sunt câteva localităţi cre au fost puse în carantină, dar şi carantina în sine cred că trebuie realizată încât să înţeleagă oamenii că se referă la protecţia comunităţii lor, nu se referă la altceva, la limitarea unor drepturi”, a mai afirmat Rafila.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat luni alte 1.104 cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore, rezultate din 7.633 de teste

„Masca trebuie purtată și în aer liber, în România, în aceste situații!”. Alexandru Rafila, avertisment de maximă import... Începerea anului școlar 2020-2021 cu ore online, adoptată în Senat. Proiectul poate fi aplicat din septembrie...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x