Antena Căutare

Cum pregătești înființarea culturii de rapiță. Sfaturi pentru alegerea hibrizilor de rapiță

Ținând cont de faptul că rapița este o plantă sensibilă la condițiile de climă, în special în primele etape de vegetație, succesul culturii depinde de seriozitatea și atenția cu care fermierii respectă întocmai fluxul tehnologic.

Ținând cont de faptul că rapița este o plantă sensibilă la condițiile de climă, în special în primele etape de vegetație, succesul culturii depinde de seriozitatea și atenția cu care fermierii respectă întocmai fluxul tehnologic. Pentru a obține randamente mari, înființarea acestei culturi trebuie să urmeze câteva condiții esențiale. Pentru a afla care sunt acestea, am stat de vorbă cu unul dintre cei mai mari furnizori de produse pentru protecția plantelor, BASF, care ne-a oferit informații importante cu privire la pașii ce trebuie respectați pentru a avea un start bun al culturii de rapiță. Iată de ce trebuie să ții cont pentru a atinge potențialul maxim de producție:

Pregătirea atentă a terenului

De regulă, acestă etapă trebuie să înceapă imediat după recoltarea culturii precedente, in general fiind vorba de grâu sau orz, când solul are mai multă apă și lucrările terenului pot fi făcute în bune condiții. Adâncimea ideală pentru arătură este de obicei de 18-22 de centimetri. Se poate utiliza și sistemul cu lucrări minime ale solului, fără arătură. În cazul în care terenul nu poate fi arat imediat după recoltare și se întârzie lucrările solului, fermierii trebuie să taseze solul înainte de semănat, astfel încât rapița să poată fi la adâncimea corectă (doi-trei centimetri). Pe lângă aceste condiții, un punct crucial îl reprezintă formarea unui pat germinativ bun care să permită semănarea uniformă a semințelor de rapiță.

2. Fertilizarea

Încă de la pregătirea patului germinativ, fermierii trebuie să acorde atenție sporită fertilizării. Este recunoscut faptul că rapița este una dintre plantele care consumă cantități mari de elemente nutritive și de aceea trebuie bine susținută în această etapă. Astfel, pentru pentru o producție optimă este nevoie de cantități mai mari cu 25% la azot (comparativ cu grâul) și de două ori mai mult sulf. În medie, la o tonă de producție, plantele de rapiță consumă aproximativ:

30-35 de kilograme de azot (N),

20-23 de kilograme de fosfor (P),

38-65 de kilograme de potasiu (K).

În cazul în care această etapă nu este tratată corespunzător, pot fi depistate următoarele probleme: tulpini slabe și flexibile în prima fază, ofilirea plantei, cloroza frunzelor tinere, îngălbenirea frunzelor, blocarea dezvoltării rapiței ș.a.

3. Alegerea corectă a hibrizilor

Pentru un potențial ridicat de producție, pe lângă implementarea corectă a primelor două etape, fermierii trebuie să știe să aleagă hibrizii de rapiță adaptați condițiilor de climă în care sunt cultivate. Astfel, sămânța trebuie să întrunească o serie de calități:

pentru obținerea unor plante viguroase și sănătoase, hibrizii trebuie să aibă toleranță foarte bună la Phoma (putregaiul negru al rapiței). Un astfel de exemplu este Hibridul Puncher de la BASF care are un conținut ridicat de ulei și oferă totodată o rezistență excelentă la cădere;

pentru o răsărire în câmp rapidă și uniformă, semințele trebuie să aibă o bună vigoare timpurie care să permită dezvoltarea optimă a plantelor în toamnă, să aibă o bună rezistență la iernare și o bună toleranță la ger. În aceeași măsură să utilizeze cât mai eficient substanțele nutritive;

hibrizii trebuie să fie unii precum cei de la InVigor®, un brand global, o marcă de semințe de rapiță care a intrat pe piața din România în 2018;

semințele trebuie să aibă o germinație de cel puțin 85%.

4. Stabilirea tehnologiei de protecție

Pentru o creștere în condiții optime și fără probleme, este necesar să se intervină în momentele potrivite, în timpul perioadei de vegetație. Scopul tehnologiei de protecție trebuie să fi îndreptat către următoarele direcții:

Combaterea buruienilor;

Combaterea bolilor la rapiță;

Combaterea dăunătorilor rapiței;

Dezvoltarea unei culturi stabile, cu o desime optimă;

Aplicarea regulatorilor de creștere;

Fertilizarea fazială în timpul perioadei de vegetație

Este important ca fiecare fermier să știe faptul că tehnologiile se protecție se aleg în funcție de climă, relief, particularitățile solului, caracteristicile culturii și obiectivele urmărite.

Cu implicare, atenție și respectând aceste de condiții, cu siguranță cultura de rapiță se va dezvolta exact așa cum trebuie.

Clipe de groază! Tavanul unui bloc nou din Popești Leordeni a căzut peste o mamă și fetița ei (VIDEO)... Programul Predau Viitor a selectat cinci inițiative ce urmează să primească suport financiar...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x