Antena Căutare

Cutremur 77. Harta seismică București, unde oamenii ar putea muri ca-n 4 martie 1977

Cutremur 77. Cum arată harta seismică a orașului București, la 42 de ani de la cel mai mare cutremur din România. Mii de oameni ar putea muri la un seism ca cel din 4 martie 1977. 

Cutremur 77. Harta seismică București, unde oamenii ar putea muri ca-n 4 martie 1977 Galerie
cutremur 77 bucuresti

Cutremur 77. Cum arată harta seismică a orașului București, la 42 de ani de la cel mai mare cutremur din România. Mii de oameni ar putea muri în urma unui seism de aceeași intensitate.

Azi, 4 martie 2019, s-au împlinit 42 de ani de la cutermurul din `77, considerat cel mai mare cutremur pe care România l-a avut, dar și cel mai mare din Europa secolului XX. Peste 1500 de oameni și-au pierdut viața în urma seismului de 7.4 grade, care a durat 50 de secunde. Cel mai mult, seismul din anul 1977 s-a resimțit la București - 33 de clădiri s-au prăbușit, iar cele care atunci au rezistat, evident că nu o vor mai face la un alt seism de aceeași intensitate ca cel din martie 1977.

Cutremur 77. Harta seismică București, unde oamenii ar putea muri ca-n 4 martie 1977

Cutremur 77, București. Primăria promite că până în 2020, toate clădirile cu risc seismic ridicat vor fi reabilitate. De altfel, au început și primele exproprieri. În total, în București, sunt peste 2.600 de monumente istorice în Bucureşti, dintre care 1500 numai în Centrul Vechi.

”Dacă noi vom avea mâine un cutremur de până în 7 grade Richter, Bucureştiul riscă să piardă aproape 10% din patrimoniul său istoric. Este o cifră mai mult decât îngrijorătoare. Lucrurile sunt complicate la nivelul administraţiei şi a autorităţilor. Institutul de Patrimoniu nu are atribuţii în acest sens, precizează specialiștii. ”Sunt peste 2.600 de monumente istorice în Bucureşti. Numai în Centrul Vechi sunt aproape 1.500 de monumente istorice”.

42 de ani de la cutremurul din `77. Cele mai periculoase zone din București

Cea mai afectată zonă în cazul unui cutremur ca acela din 4 martie 1977 este zona de nord a Capitalei. Următoarele cele mai afectate zone din București ar fi centrul și estul orașului, iar cei mai expuși locuitori din București ar fi cei din Otopeni, Pipera, Aviaţiei. De asemenea, cartierul Pantelimon se află în zona roşie pe harta risculului seismic a Bucureştiului. În plus, zona de-a lungul Dâmboviţei este periculoasă, deoarece acolo există porțiuni cu teren nisipos, iar în caz de cutremur acestea s-ar putea înclina.

Cutremur 77. Harta seismică București, unde oamenii ar putea muri ca-n 4 martie 1977

La 42 de ani de la cutremurul din 77, București rămâne Capitala cu cel mai ridicat grad de seismicitate din Europa, dar și prima care are o hartă seismică.

Primăria Municipiului București a actualizat pe 30 octombrie anul trecut lista imobilelor cu risc seismic din Capitală. Conform datelor, 374 de imobile prezintă risc seismic extrem de ridicat, dintre acestea 189 fiind catalogate drept "pericol public", iar încă 2.100 de imobile se încadrează în clase cu grade mai mici de risc, având nevoie de consolidare. Dintre acestea, doar 28 de clădiri au fost consolidate.

Înregistrare audio înfiorătoare a cutremurului din 1977. Ascultă, mai jos, sunetul cutremurului din 4 martie 1977, sunetul dezastrului iminent.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În ceea ce privește pregătirea autorităților bucureștene în cazul unui cutremur iminent de 7, 5 grade pe scara Richter, ne amintim de exercițiul Seism 2018, realizat de Departamentul de Situații de Urgență 2018, condus de Raed Arafat. În urma simulărilor, au fost estimate peste o mie de victime, între care patru sute de morți.

"În urmă cutremurului produs în această dimineață, se preconizează peste o mie de victime, dintre care peste 400 de persoane decedate. S-au înregistrat peste 200 de clădiri prăbușite, 800 afectate grav, peste 1.400 afectate mediu, fiind necesasa efectuarea de expertize. Clădirile afectate aparțin instituțiilor publice de la nivelul municipiului București, dar și imobile de locuit, printre care și clădiri cu grad de ocupabilitate mare, astfel încât se prognozează un număr mare de victime", a declarat, la acel moment, Raed Arafat.

Mesajul cutremurător al studentei care s-a legat la ochi și s-a aruncat în gol: ”Toată viața mea a fost numai coșmar, nu... Credicioşii din România au intrat în "săptămâna albă". Ce nu este bine să faci în această perioadă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x