Antena Căutare

De ce au scăzut prețurile apartamentelor din Iași în ultimul timp?

Prima partea lui 2019 a adus creșteri pe piața imobiliară din România, atât în ceea ce privește vânzările de locuințe în marile orașe, cât și din perspectiva chiriilor. În primele trei luni, Brașovul conducea detașat în topul scumpirilor, cu 9,4% pentru apartamentele de vânzare. Un alt factor semnificativ îl reprezintă prețurile pentru imobilele vechi versus cele nou construite.

Prima partea lui 2019 a adus creșteri pe piața imobiliară din România, atât în ceea ce privește vânzările de locuințe în marile orașe, cât și din perspectiva chiriilor. În primele trei luni, Brașovul conducea detașat în topul scumpirilor, cu 9,4% pentru apartamentele de vânzare. Un alt factor semnificativ îl reprezintă prețurile pentru imobilele vechi versus cele nou construite.

Apartamentele de vânzare în Iași, de exemplu, au avut prețuri mai ridicate pentru construcțiile noi, comparative cu cele vechi, cel puțin în prima jumătate de an. Al treilea trimestru din 2019, însă, a înregistrat scăderi, astfel că în Capitala Moldovei, prețul pe metru pătrat a ajuns sub 1.000 de euro, o premieră pe piața imobiliară din România, anul acesta, din perspectiva orașelor mari.

Care este motivul pentru care au scăzut prețurile apartamentelor în Iași?

Blocurile vechi au consemnat un declin important, asta pentru că cererea s-a îndreptat tot mai mult spre zona de construcții imobiliare noi. Deprecierea imobilelor vechi a bulversat oarecum raportul dintre cerere și ofertă, astfel că prețul s-a micșorat pe fondul interesului tot mai mare îndreptat spre dezvoltatorii imobiliari care ridică cartiere rezidențiale la marginea orașului și în zonele limitrofe.

Bloc nou versus bloc vechi. Ce este mai ieftin?

Dacă în București, Brașov și Iași prețul pe metru pătrat util la locuințele noi este mai mare decât la cele vechi, în Cluj Napoca, Timișoara și Constanța lucrurile sunt invers, valorile construcțiilor noi fiind mai mici decât prețul la apartamentele vechi.

Astfel, un apartament de vânzare în Iași, într-un bloc vechi, poate valoara de la 30.000 de euro, în funcție de anul de construcție și mai ales de zonă.

Tot mai mulți români au apelat la Programul Prima Casă și au căutat apartamente de vânzare ieftine care să se încadreze în valoarea creditului accesat. În 2020, însă, programul cunoaște modificări importante și va deveni “mai social”, adresându-se în special celor cu venituri mici și foarte mici. În 2019, prin Programul “Prima casă”, în Iași, un apartament cu două camere s-a vândut și cu 25.000 de euro, plus TVA.

Iași, primul mare oraș un prețul pe metru pătrat a scăzut sub 1.000 euro

Potivit ultimelor date analizate pe piața imobiliară din România așa arată graficul prețurilor în 2019:

  • Cluj Napoca - 1.593 euro/mp locuințe vechi, 1.516 euro/mp locuințe noi
  • București - 1.232 euro/mp locuințe vechi, 1.412 euro/mp locuințe noi
  • Timișoara - 1.213 euro/mp locuințe vechi, 1.187 euro/mp locuințe noi
  • Constanța - 1.123 euro/mp locuințe vechi, 1.100 euro/mp locuințe noi
  • Brașov - 1.082 euro/mp locuințe vechi, 1.155 euro/mp a locuințe noi
  • Iași - 996 euro/mp locuințe vechi , 1.018 euro/mp locuințe noi, în scădere

În Iași, au crescut chiriile, au crescut și prețurile apartamentelor. La început de 2019, în capitala Moldovei, apartamentele noi cu 2 camere au înregistrat scumpiri, asta pentru că cererea de construcții noi este în continuă creștere. Prețul pe metru pătrat a sărit de 1000 de euro, în condițiile în care la finele lui 2018 se stabilise la puțin peste 900 de euro. Un apartament nou cu 2 camere se vinde în Iași cu 40.000 de euro, iar unul cu 3 camere poate ajunge și la 60.000 de euro. Situația s-a schimbat radical, însă, în ceea ce privește apartamentele în blocurile vechi și nu este exclus ca nivelul prețurilor pentru acestea să revină la valoarea anului trecut.

Percheziţii în şase judeţe şi în municipiul Bucureşti, într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul colectării şi valor... Elevii români sunt atraşi de liceele din străinătate. Cea mai des întâlnită locație este Marea Britanie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x