Antena Căutare

De ziua României, trei sportivi cu dizabilități au cucerit vârful Kilimanjaro. Cum au reușit să ajungă pe ”acoperișul lumii”

Răzvan Nedu, Adriana Tofan și Liviu Matei sunt cei trei sportivi din Lotul Național de Paraclimbing care au cucerit vârful Kilimanjaro din Tanzania chiar de Ziua Națională a României.

colaj Răzvan Nedu, Teofil Vlad și Dani Oțil la Neatza cu Răzvan și Dani vorbind despre Lotul Național de Paraclimbing
Răzvan Nedu, Adriana Tofan și Liviu Matei au cucerit vârful Kilimanjaro chiar de Ziua Națională | Antena 1

Vârful Kilimanjaro din Tanzania are 5895 de metri, iar cei trei sportivi români și-au dorit să-l cucerească - și au și făcut-o - de Ziua Națională.

Potrivit unei surse, pe lângă participarea la Jocurile Paralimpice, unul dintre obiectivele Lotului Național de Paraclimbing al României este și de a cuceri cele mai înalte vârfuri ale lumii, de pe fiecare continent.

Alexandru Benchea a început această misiune încă din 2020, iar Răzvan Nedu este la al treilea vârf, după Elbrus (5642 metri) și Aconcagua (6962 metri).

Citește și: Premieră în România. Doi tineri nevăzători au urcat pe vârful Aconcagua, la peste 6.500 de metri altitudine | Video

Răzvan Nedu, Adriana Tofan și Liviu Matei au cucerit vârful Kilimanjaro

Răzvan Nedu are deficiențe de vedere. Tânărul vede în proporție de aproximativ 1%. El este antrenor de escaladă pentru copiii cu dizabilități, în programul de terapie Climb Again.

Totodată este și căpitanul Echipei Naționale de Paraclimbing. Răzvan este foarte disciplinat, ca orice sportiv de performanță, iar ambiția îl ajută să-și transforme visurile în realitate. Toate orele de antrenament s-au convertit în medalii la concursuri naționale și iternaționale.

Pe lângă aceste realizări, Răzvan își propune să cucerească cele mai înalte vârfuri montane de pe toate continentele.

În 2021, a obținut titlul de Vicecampion Mondial la Campionatul Mondial de Paraclimbing din Moscova. El a concurat cu mâna în ghips, astfel arătându-și dedicarea și pasiunea pentru munte și înălțimi.

Răzvan se mândrește cu ascensiunea pe Aconcagua (6962 metri), Elbrus (5642 metri), Mont Blanc (4809 metri), la care se adaugă și Kilimanjaro (5895 metri).

Citește și: Componenţii echipei naţionale de nevăzători s-au întâlnit cu selecţionerul Cosmin Contra

Adriana Tofan este complet nevăzătoare. Ea este sportivă la categoria B1 și a descoperit escalada după o discuție cu o prietenă despre centrul Climb Again care a făcut-o curioasă.

Adriana a fost repede atrasă în această lume, simțind că escalada îi trezește o pasiune intensă și îi alimentează dorința de noi provocări și de adrenalină.

Aceasta s-a dedicat acestui sport, devenind o profesionistă în domeniu. Potrivit sursei citate anterior, în 2022, în cadrul Paraclimbing Master Imst din Austria, a obținut medalia de argint, iar anul acesta a fost singura sportivă care a făcut parte din echipa lotului în timpul Campionatul Mondial de Escaladă din Elveția, ocupând locul 10.

Citește și: Terapie prin escaladă pentru nevăzători! Claudiu Miu, președinte Asociația Climb Again: ”Lucrăm cu aproximativ o sută de copii”/ Membru orb din naștere: „E corpul meu și gândirea lui!”

Liviu Matei este coleg cu Răzvan, la centrul Climb Again, și cățărător la categoria RP3. Orele de antrenament și experiența competițiilor l-au ajutat să aibă mai multă încredere în propriile forțe.

Anul trecut, prin intermediul antrenamentelor Lotului pe munți înalți, și-a descoperit pasiunea pentru drumeții și pentru altitudine. În luna noiembrie a cucerit vârful Toubkal (4167 metri) din Maroc, iar de 1 decembrie a urcat pe vârful Kilimanjaro.

Cine i-a însoțit pe cei trei sportivi pe ”acoperișul lumii”

Cei trei sportivi au fost însoțiți de Teofil Vlad, ghidul expediției. Acesta a fost întotdeauna alături de Lotul Național la astfel de provocări.

Citește și: Când se deschid pârtiile. Data la care pasionații de schi pot merge la munte

El a intrat în mediul Climb Again la începutul anului 2015, când a încercat să urce pe Everest. Cu această ocazie a pus la cale un proiect de promovare a cauzei ONG-ului respectiv. În 2019, a avut succes în acțiunea sa, ducând steagul Climb Again pe cel mai înalt vârf din lume.

Din 2020 este spiritul care le dă încredere celor din Lot pentru a-și cuceri visurile, urcând pe cele mai înalți munți de pe Pământ.

Teofil Vlad nu este doar un ghid montan, el este o voce puternică și implicată în schimbarea perspectivei societății, în diverse campanii de conștientizare.

De Ziua Națională a României, pasagerii au degustat vinuri românești la înălțime... S-au scumpit pârtiile autohtone. Pentru a se bucura de noul sezon, românii trebuie să scoată din buzunar mai mult decât ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x