Antena Căutare

Facturile la întreținere au explodat în lunile de iarnă! Cât au ajuns să plătească românii pentru încălzirea apartamentelor

Facturile la întreţinere pe lunile de iarnă le dau fiori reci românilor. Mai ales după ce la începutul acestui an costurile la încălzire au crescut simţitor. Conform autorităţilor, încalzirea unui metru pătrat s-a scumpit cu un leu şi 50 de bani.

Facturile la întreţinere pe lunile de iarnă le dau fiori reci românilor. Mai ales după ce la începutul acestui an costurile la încălzire au crescut simţitor. Conform autorităţilor, încalzirea unui metru pătrat s-a scumpit cu un leu şi 50 de bani. Asta înseamnă că întreţinerea unui apartament cu două camere a crescut în medie cu 100 de lei, în timp ce întreţinerea unui apartament cu trei camere e mai scumpă cu aproape 250 de lei.

Când au văzut listele de întreţinere afişate în prima lună a anului, orădenii au avut un şoc.

”În luna ianuarie am avut nouă milioane. Foarte mult, enorm.”, a mărturisit cineva.

Pentru un apartament cu două camere întreţinerea pentru ianuarie variază între 400 şi 600 de lei. Iar pentru un apartament cu 3 sau 4 camere, întreţinerea depăşeşte 1200 de lei. Diferențele de la luna decembrie la luna ianuarie la facturile de energie termică sunt destul de mari, întrucât a crescut prețul la gigacalorie.

Oficialii spun că aceste creşteri se datorează în primul rând perioadei de citire a contoarelor, care, spun ei, este mai lungă pentru luna ianurie. Iar acest fapt generează automat o creştere a costurilor cu 25 la sută. Dar motivul principal râmâne creşterea preţului gigacaloriei.

Mai exact, prețul gigacaloriei este 276,15 lei începând cu 1 decembrie, iar subvenția este de 50 de lei pe gigacalorie.

Şi la Constanţa oamenii au avut un şoc când au mers să achite întreţinerea, întrucât oamenii au plătit în plus mai bine de o sută de lei pentru apartamentele mici.

În timp ce mare parte din ţară suportă cu greu mărirea costurilor la încălzire, locuitorii din Beiuş nu au probleme. Oraşul stă pe un zăcământ de apă geotermală. Cu ea sunt încălzite şi calorifere, iar costurile sunt infime. De exemplu, in cazul unui apartament cu 2 camere factura la întreținere este de aproximativ 250 de lei. Forajele făcute la aproape trei mii de metri adâncime aduc apa geotermala direct în punctele termice. De aici apa caldă ajunge în casele oamenilor.

De aproape cinci ani, preţul gigacaloriei rezultată din apa geotermală nu a depăşit pragul de 82 de lei. În timp ce costul total al unei gigacalorii, rezultate din încălzirea apei cu ajutorul gazului, este de aproape 450 de lei, cu TVA inclus.

Facturile la întreținere le dau fiori reci orădenilor. Mai ales cele pe luna ianuarie, care, in unele situații au ajuns la nu mai puțin de 1.000 de lei. Gigacaloria s-a scumpit, explică reprezentanţii societății Termoficare, care dau vina și pe temperaturile scăzute de luna trecută. Autoritatile spun ca, fata de luna decembrie, incalzirea a fost cu aproximativ 1.5 lei mai scumpa pentru fiecare metru patrat de locuinta. Pe de altă parte, in Beiuș, tot in Bihor se practica cel mai mic tarif al gigacaloriei, din țară.

Si la Constanta, locuitorii racordati la sistemul centralizat de termoficare scot mai multi bani din buzunar de la 1 ianurie, dupa ce consiliul local a hotarat majorarea pretului la gigacalorie, in ultima sedinta de lucru. Tariful s-a majorat de la 225 la 275 de lei. Ceea ce a dus la o crestere a costurilor la intretinere cu pana la 25 la suta mai mult.

Amenzi de peste 800 de lei pentru șoferii din România! Greșeala pentru care pot rămâne și fără certificat de înmatricula... Doliu imens în presa românească! A murit un mare jurnalist! Toți colegii de breaslă plâng la căpătâiul lui...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x