Antena Căutare

Gheorghe Marmureanu: Cutremure de 6 pot fi oricand, dar unul de 7 nu vom avea in acest an

Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului pentru Fizica Pamantului, a explicat vineri, in emisiunea "100 de minute", dupa ce activitatea seismica din tara de la inceputul anului a fost deosebit de intensa: 37 de cutremure in doar 13 zile.

Intrebat despre cauzele acestei activitati seismice, Marmureanu a oferit un raspuns amuzant.

"Asta-i viata. Sunt si ele si vor mai fi. Este o reasezare tectonica a tarii. Ca sunt la noi niste cutremure nu este nici o problema. Publicul romanesc ar trebui sa se obisnuiasca. Asta si pentru ca avem o aparatura extrem de fina. Publicul ar mai trebui sa stie ca
magnitudinea este cantitatea de energie eliberata de focar. 4 martie a avut o magnitudine de 7,2 de grade. Dar intensitatea este cum s-a simtit acest cutremur in alte puncte din Romania", a explicat acesta.

Previziuni pentru 2012

"Iar cutremure in Romania vor fi. Vor fi si de 6. Dar acestea nu vor afecta populatia. De la 7,1 devine o problema pentru populatie, in Vrancea. 6 poate fi oricand, dar 7, sigur nu vor fi anul asta. Un cutremur de 7 grade, undeva in Italia e catastrofal, pentru ca sunt de suprafata. Noi urmarim in fiecare ora ce se intampla in Vrancea. Iar anul asta nu vor fi. Vrancea nu e influenta de cutremurele din Banat sau din Oltenia. In Oltenia sunt 57 de falii, spre exemplu. Nu niciodata Banatul, Timisoara nu a avut o intensitate mai mare de 7. O magnitudine de 5,7 a fost in satul Voitec, in iulier 2002", a mai adaugat specialistul.

Cutremurele sunt acolo unde este foarte mult petrol. Acum suntem ocupati cu reactoarele 3 si 4 sa facem partea de seismologie. Zilele trecut am terminat pentru Cernavoda, reactoarele 1 si 2. Facem si pentru firma care se ocupa de Marea Neagra. Exista o falie care produce cutremure o data la 150 de ani", a incheiat Marmureanu.


Foto: Intact Images

Udrea a facut bilantul turismului pe 2011: Vezi argumentele ministrului!... UPDATE! 2000 de oameni au protestat la palatul Cotroceni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x