Antena Căutare

Google marchează ziua de azi, 28 mai 2024, cu un doodle special. Ce reprezintă și unde e vizibil

Marți, 28 mai 2024, Google o celebrează pe Mina Witkojc. Browserul a lansat un doodle special cu această ocazie. Iată cine era, de fapt, această personalitate importantă în cultura sorabă.

Mina Witkojc, o scriitoare de origine sorabă, ilustrată de google într-un doodle special
Marți, 28 mai 2024, Google o celebrează pe Mina Witkojc | Captură Google

Google marchează ziua de azi, 28 mai 2024, cu un doodle special. Acesta are o semnificație foarte importantă pentru cultura sorabă. Iată cine este, de fapt, Mina Witkojc. Are o carieră impresionantă.

Ce reprezintă doodle-ul special pe care Google îl marchează azi, 28 mai 2024

Browserul o celebrează azi, 28 mai 2024, pe Mina Witkojc. Este vorba despre o scriitoarea, un jurnalistul și un poet sorab. Aceasta este considerată unul dintre cei mai importanți poeți și activiști pentru limba și cultura sorabă de jos.

Citește și: Un doodle special de la Google marchează ziua de 2 februarie 2024. Îi este dedicat artistului mexican José Guadalupe Posada

Articolul continuă după reclamă

Tot ce trebuie să știi despre Mina Witkojc, personalitatea pentru care Google a lansat un doodle special pe 28 mai 2024

Mina Witkojc s-a născut în Burg, Germania, în 1893. Ea și-a petrecut copilăria în casa părintească, iar mai apoi a plecat la Berlin, unde a lucrat ca zilier câțiva ani. Interesul său pentru cultura sorabă a apărut atunci când a cunoscut un grup de intelectuali cehi și sorabi.

La scurt timp, Mina Witkojc a decis să se mute la Bautzen, un oraș cunoscut pentru numărul mare de sorabi. Ulterior, aceasta a lucrat ca jurnalist și redactor-șef pentru un ziar din Serbia de Jos.

Personalitatea celebrată de Google printr-un doodle special pe 28 mai 2024 a muncit din greu pentru a pune într-o lumină pozitivă cultura sorabă și poporul acesteia. De asemenea, Mina Witkojc a tradus poezii din alte limbi slave și a compus propria poezie prin care și-a arătat iubirea profundă pentru patria ei.

Citește și: Iluzie optică virală! Crezi că poți să găsești lupa din imagine? Nu e ascunsă, dar puțini o văd. Unde se află obiectul, de fapt

Mina Witkojc a fost forțat să părăsească Serbski Casnik când guvernul național-socialist a interzis limbile sorabe. Mai mult, acesteia i-a fost interzis să mai scrie și să promoveze cultura sorabă.

Câțiva ani mai târziu, ea a fost arestată pentru că a pus afișe în limba soraba. S-a întors la Burg în 1954 și a continuat să își desfășoare activitatea pe care o iubea cel mai mult: scrisul. Aceasta nu a uitat nici măcar o secundă de identitatea pe care o are, fiind foarte mândră de patria ei.

Mina Witkojc a publicat poezii și povestiri în Nowy Casnik. În plus, ea a lansat și o carte de poezie numită „K swětłu a słyńcu Soare”. Scriitoarea a fost onorată cu Premiul Ćišinski în 1964, iar două școli și o bibliotecă îi poartă numele în Burg. O stradă din Cottbus a fost denumită după numele ei, iar premiul Mina Witkojc este acordat activiștilor de limbă sorabă, conform informațiilor oferite de google în ceea ce privește acest doodle special.

Decizie definitivă în procesul lui Radu Mazăre. Ce veste a primit fostul edil. Roxana Mazăre a fost alături de el... Familie din România, terorizată de vecini de mai bine de 20 de ani: „Defilează cu topoare...” Prin ce trece în fiecare z...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 26 iulie 2024. Top 5 alimente care ne îmbunătățesc aspectul pielii
Super Neatza, 26 iulie 2024. Top 5 alimente care ne îmbunătățesc aspectul pielii Vineri, 26.07.2024, 09:11
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x