- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Din peste 8.200 de elevi chestionati, 504 au fost identificati cu trairi emotionale negative. Chestionarele au fost aplicate in 32 de scoli din Gorj pe elevi de clasele a IX-XI a. "Initial, cifra mi s-a parut ingrijoratoare, insa dupa discutia cu psihologii, acestia sustin ca este posibil ca momentul completarii chestionarelor sa fi contribuit intr-un oarecare procent la un astfel de rezultat. A fost imediat dupa producerea acelor tragedii. Oricum, trebuia sa facem aceste teste", a declarat inspectorul scolar general adjunct, Gheorghe Mitescu.
Psihologii care au interpretat aceste chestionare sustin ca cele mai frecvente cauze ale aparitiei afectivitatii negative la elevi sunt de ordin familial sau chiar scolar.
Profilul elevului cu ganduri sinucigase
De exemplu, copiii care provin din familii dezorganizate, cei cu esecuri sentimentale sau cu rezultate slabe la invatatura sunt mai predispusi la sinucidere. De asemenea, comparatiile intre frati si punerea in inferioritate a unuia dintre ei, umilirea, jignirea, lipsa apricierii si increderii in copiii sunt alte cauze care duc la existenta acestor afectivitati negative.
"Majoritatea provin din familii reconstituite, cu un parinte vitreg, cu parinti plecati in strainatate, cu relati conflictuale in familie, decesul unui parinte, consum de alcool sau chiar acolo unde autoritatea unui parinte este exagerata. Mai sunt situatii in care copiii au o sensibilitate accentuata, timiditate excesiva, incredere in sine scazuta sau chiar unde exista atitudinea negativa a colegilor", a explicat Gabriela Crudu, psiholog.
Tot articolul, in Jurnalul National
foto: wfpsychology2010.wikispaces.com