Propunerile de modificare a Legii Educației, privind extinderea învătământului obligatoriu de la 11 ani la 16 ani au fost aprobate. Astfel, copiii care au împlinit cinci ani vor fi înscriși automat în grupa mare, începând de anul viitor, ca mai apoi să treacă la grupa pregătitoare. În plus, Ministerul Educației vrea ca și grupa mică să devina obligatorie.
Proiectul de modificare a legii stipulează faptul că anii de învăţământ obligatoriu vor fi extinși treptat, astfel că din 2023 şi copiii de 4 ani vor fi înscrişi în mod obligatoriu la grădiniţă, iar până în 2030 va deveni obligatorie şi grupa mică.
Inițiatorii legii au motivat deciziile spuând că în mediul rural copiii nu sunt înscriși de părinți la grădiniță, ceea ce face mai dificili primii ani de școală. Mai mult, autoritățile se angajează să construiască peste 2.500 de grădinițe noi la nivel național.
Schimbări și la gimnaziu: Evaluarea Națională s-ar putea desființa de anul viitor
Nici elevii mai mari nu scapă de schimbări în sistemul de învățământ. Ministrul Educației propune desființarea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a, în condițiile în care învătământul obligatoriu începe la cinci ani și se încheie la terminarea liceului, în clasa a XII-a.
Până acum, învățământul obligatoriu ținea până în clasa a X-a, iar părinții trebuiau să-și trimită copiii la clasa pregătitoare, celelalte grupe de grădiniță fiind opționale.
Statul ar putea acorda mai multe zile libere. Concediu de 42 de zile pentru mai multe categorii de bugetari... Secretul numelui de botez! Ai un prenume „creștin” sau „necreștin”. Află care este destinul tău...