Antena Căutare

HR: Industria auto face anul acesta cele mai multe angajari, peste 7.000

Cercetarea statistica privind in­ves­titiile straine directe in ­Ro­mania (ISD) arata ca inves­titorii straini s-au orientat cu preca­dere spre industria prelucra­toare (31,3%), se arata in „Studiul de per­spectiva privind necesarul de forta de munca calificata”, elaborat de Multi Con­sulting Group SRL si finantat de Guvernul Romaniei si Uniunea Europeana. De altfel, expertii sustin ca industria prelucratoare a fost principalul factor de crestere a productiei industriale de anul trecut.

Potrivit studiului, cele mai atractive domenii pentru investitorii din strai­na­tate au fost metalurgia (6,9%), industria ali­mentara, a bauturilor si tutunului (4,6%), prelucrarea titeiului, produse chi­mi­ce, cauciuc si mase plastice (4,3%), in­dustria mijloacelor de transport (4,0%) si ciment, sticla, ceramica (3,6%).

Statisticile arata ca industria prelucratoare a fost mo­to­rul principal al recuperarii indus­triale in anul 2010, productia prelucrata crescand cu 9,1%. Expertii sustin totodata ca principalele surse ale acestei cresteri in­dustriale provin din doua domenii - fabricarea produselor alimentare si cea a textilelor.

Astfel, productia zaharului a inregistrat o triplare spectaculoasa in anul 2010, datorita recoltei mai bogate a sfeclei de zahar, dar si unei baze de comparatie foarte mici. Urmeaza sec­torul articolelor de imbracaminte si cel al bla­nu­rilor, in care cresterea este esti­mata la 13%. Industria produselor lactate si-a con­solidat pozitiile in cursul anului, inre­gistrand o crestere de 3,5% in primul tri­mestru si de 4% pentru prima juma­tate a anului.

In baza estimarilor spe­cia­listilor, fabricile de lactate au incheiat anul 2010 cu o crestere incontestabila de 12% a productiei.

Industria metalurgica, rol-cheie

Industria metalurgica - o activitate traditionala cu aparente dezavantaje date de energointensivitate, dar si de ne­ce­sarul ridicat de materii prime din import - reprezinta totusi o activitate im­por­tanta a investitorilor straini, dar si pentru viitorul industriei romanesti.

Tot articolul, in Financiarul

Numarul magazinelor "de vise" din Bucuresti a scazut cu 60%... SOCANT! Vezi cum au fost mutati pacientii din spitalele desfiintate de Guvern!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x