Antena Căutare

Igas face macel la Interne: mii de disponibilizari

Mult trambitata reorganizare din Ministerul de Interne pare sa fie mai aproape ca oricand. Daca acest lucru se va intampla, mii de angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) ar putea fi concediati, ca urmare a unui proiect de lege aprobat luni de Guvern. Informatiile neoficiale cu privire la numarul disponibilizatilor sunt inca incerte. Surse din interiorul MAI sustin ca, in cazul in care proiectul va fi aprobat de Parlament, aproximativ 10.000 de angajati din MAI vor fi dati afara. Pe de alta parte, numarul vehiculat in presa este chiar mai mare, ajungand la 18.000 de disponibilizati, in doua transe.

Actul normativ trebuie insa aprobat si de Parlament, acolo unde a fost transmis in procedura de urgenta. Criteriile de selectie pentru disponibilizare? - Din informatiile primite de la Biroul de Presa al MAI, rezervat deocamdata in a oferi detalii legate de proiect, selectia cadrelor se va face pe criterii si evaluari profesionale.

MAI afirma, la sfarsitul lunii decembrie, ca trebuie sa implementeze masuri de redimensionare a numarului de posturi ocupate de politisti, cadre militare, soldati si gradati voluntari, functionari publici si personal contractual, Romania avand o medie de 500 de lucratori la 100.000 de locuitori, cu 25 la suta peste media europeana.

MAI a supus la acea vreme dezbaterii publice proiectul Legii privind unele masuri speciale pentru reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul MAI, care cuprinde si criteriile pentru micsorarea numarului de posturi de personal.

In expunerea de motive pentru adoptarea proiectului de lege se arata ca programul anticriza - sustinut de Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala - reprezinta pentru Romania mecanismul care va conduce la normalizarea conditiilor financiare menite sa inverseze dezechilibrele economice si sa pregateasca redresarea economica.

Astfel, cheltuielile bugetare ale MAI vor fi reduse de la 1,74% din PIB (8,9 miliarde de lei) in 2010, la 1,38% din PIB (7,5 miliarde de lei) in 2011, la 1,24% din PIB (7,4 miliarde de lei) in 2012 si la 1,17% din PIB (7,7 miliarde de lei) in 2013. In acelasi timp, spunea MAI, rationalizarea cheltuielilor publice nu trebuie sa afecteze calitatea serviciilor publice furnizate, cresterea eficientei politicilor publice constand in asigurarea unor servicii publice de cat mai buna calitate in conditiile unor costuri cat mai reduse.

Tot articolul, in Jurnalul National

Foto: Intactimages

Un licean din Capitala a ajuns la spital, dupa ce a fost batut de un coleg... VIDEO! Painea alba, un fals prieten...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x