Antena Căutare

In caz de dezastre, doar 1 din 23 de bucuresteni se poate salva la metrou

Metroul din Bucuresti a fost gandit inca din faza de proiect si ca un adapost subteran in caz de calamitate, fie ca vorbim de bombardamente, de iradieri, de cutremure puternice sau de alte dezastre. Lipsa banilor a facut insa ca planurile marete din anii ’70 sa fie mult restranse, iar capacitatea de adapostire a metroului, diminuata.


"In faza de inceput a metroului a existat un normativ care-i obliga pe constructori sa aiba posibilitatea de a inchide ermetic o statie. Erau prevazute cu porti speciale de inchidere si cu sasuri pentru accesul celor care nu ajung la timp. Insa s-a renuntat la aceasta idee. Normativul a fost modificat. S-a apeciat probabil ca este o exagerare pentru ca intr-adevar chetuielile sunt foarte mari. O astfel de inchidere ermetica se face acum la un grup de trei-patru statii", continua seful metroului bucurestean.

El mai spune ca unele statii de metrou au dotari speciale. "O asemenea statie de metrou este prevazuta deja cu spatii speciale in care se poate duce o viata normala. Adica sunt surse de apa, grupuri sanitare, cabinete medicale, instalatii de purificare a aerului. Sunt pana si camere pentru mame si copii. Acestea insa nu sunt echipate. Se echipeaza numai la ordin. Prefectura si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta stiu cum se procedeaza in astfel de situatii. Metroul in astfel de cazuri iese din ecuatie. El pune la dispozitie doar spatiul", adauga Udriste.

Totusi, nu toate statiile pot servi Bucurestiul in caz de dezastre. "Capacitatea este in functie de statie. Statia Izvor, spre exemplu, este o statie mica. Nu poate adaposti un numar mare de oameni. In total, la un numar de 49 de statii sunt circa 130.000 de locuri. Se rezerva cam 1 metru patrat de persoana. Sunt insa statii care nu pot fi folosite astfel si care nu sunt incluse in acest plan. E vorba de statii care au iesire la suprafata direct din vestibule. E vorba de Piata Muncii, Obor, Aurel Vlaicu, Pipera sau IMGB", concluzioneaza seful metroului bucurestean.

sursa:Jurnalul

foto:Intact Images

VIDEO! Ilfov: A vrut sa glumeasca, dar a sfarsit spanzurat... O retea de hoti romani care opera in strainatate, anihilata...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x