Sunt nevoiţi să-şi cumpere. resursa vitală de la magazine după ce carierele de cărbune din zonă s-au extins şi au afectat pânza freactică. Deşi s-au plâns companiei de cărbune, oamenii n-au obţinut decât un puţ în care apa nu este potabilă. Satul urmează să fie strămutat şi nimeni nu mai face nicio investiţie acolo.
Pentru locuitorii din satul Pinoasa, comuna Câlnic, de șase ani apa potabilă este un lux în fiecare vară. Din cauza exploatărilor miniere, pânza freatică din zonă este afectată, fântânile seacă, iar ce rămâne în ele este de nefolosit.
„Satul Pinoasa este înconjurat de carierele de cărbune din Tismana. S-au dus foarte joc cu extragerea cărbunelui și stratul de apă nu mai există”, a spus Daniel Pupăzan, reprezentantul unui ONG.
Pentru a se aproviziona cu apă potabilă, oamenii fie cumpără de la magazin, fie merg trei kilometri pe jos pâna la prima fântână.
Complexul Energetic Oltenia a încercat să le vină în ajutor localnicilor și a forat un puț în zonă dar apa s-a dovedit nepotabilă.
Cu ajutorul unui ONG din București, Primăria a împărțit 20.000 de sticle de apă potabilă oamenilor.