Acest final de săptămână va aduce pe teritoriul țării noastre o vreme caldă și în general frumoasă. Deși în prima parte a intervalului vremea se va răci ușor comparativ cu zilele precedente, începând de duminică un nou văl de aer tropical venit dinspre nordul Africii (via Marea Mediterană) este așteptat să pătrundă prin sud-vestul țării.
Precipitațiile vor fi puține și se vor semnala mai ales în zonă centrală a țării, însă acestea vor fi preponderent sub formă de ploaie și lapoviță.
SÂMBĂTĂ
Sambata in prima parte a zilei unele ninsori slabe se vor mai semnala cu totul izolat in Carpatii Orientali, in restul tarii cerul urmand sa devina mai mult senin. Vantul va slabi treptat in intensitate, inclusiv la munte, doar in vestul extrem al tarii putand sa mai sufle cu viteze la rafala de pana la 40-50 de km/h. In cursul diminetii valorile termice vor fi negative in aproape toata tara, cu exceptia vestului extrem si a litoralului, iar in depresiunile din estul Transilvaniei se pot apropia de pragul gerului, in speta -10 grade Celsius. Temperaturile maxime vor urca la pranz pana spre 0-5 grade in Transilvania si Maramures, 4-9 grade in Banat si Crisana, 5-10 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in nord-vestul Olteniei), in timp ce in Moldova se vor inregistra temperaturi maxime cuprinse in general intre 2 si 7 grade Celsius.
DUMINICĂ
Duminica vremea va intra intr-un proces de incalzire usoara, pe masura ce dinspre Marea Mediterana va incepe sa fie advectat spre tara noastra un aer tropical de origini nord-africane. In prima parte a zilei cerul va fi mai mult senin in toate regiunile, doar cu totul izolat pe vai si in depresiuni urmand sa se produca ceata (asociata izolat si cu chiciura). Spre seara vor aparea unele innorari in jumatatea vestica a Romaniei, insa sansele pentru precipitatii vor fi aproape nule.
Dimineata va fi normala termic pentru aceasta perioada a anului, cu temperaturi negative pe arii extinse in Transilvania si Moldova, local si in restul tarii. In depresiunile din estul Transilvaniei, pe fondul calmarii vantului si a cerului mai mult senin se va forma procesul de inversiune termica, iar temperaturile minime pot cobori usor sub pragul gerului, mai ales in conditiile in care stratul de zapada de aproximativ 5 centimetri depus pe parcursul zilei de joi in zonele respective este asteptat sa se topeasca abia la inceputul saptamanii viitoare, iar acesta va contribui la o scadere suplimentara a temperaturilor.
Maximele termice se vor incadra in general intre 3 si 8 grade in Transilvania si Maramures, 8-13 grade in Banat si Crisana, 6-11 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 5-10 grade in Moldova.