O nouă terapie care se foloseşte de jocuri video se dovedeşte promiţătoare în tratarea de tip deficit de atenţie şi hiperactivitate, potrivit unui nou studiu.
"Acest studiu a fost conceput în ideea de a testa capabilitatea de funţionare a terapiei prin jocuri video, mai concret, dacă există rezultate în ameliorarea deficitului de atenţie, iar noul nostru joc video a făcut exact asta: a îmbunătăţit capacitatea de a-şi menţine concentrarea.", spune doctorul Scott Kollins, profesor în psihiatrie şi ştiinţe comportamentale de la Universitatea Duke.
"Tratamentul cu jocuri video nu este încă o alternativă la tratamentul actual, dar este promiţător”,a mai spus acesta. Mai avem nevoie de nişte timp să ne dăm seama cum s-ar potrivi cel mai bine acest tip de terapie în imaginea clinică de ansamblu.Cu cât avem mai multe unelte de combatere a problemei, cu atât mai bine.", subliniază acesta.
Deficitul de atenție se caracterizează prin:
• lipsa atenției la detalii sau greșeli inutile la serviciu ori în alte activități;
• dificultăți în menținerea atenției în timpul activităților desfășurate, cum ar fi cititul sau lectura de lungă durată;
• persoanele afectate nu par a asculta atunci când vorbiți direct cu ei;
• nu respectă instrucțiunile și nu reușesc să termine treburile la locul de muncă;
• au dificultăți în organizarea sarcinilor și a activităților- de exemplu, persoana poate fi împrăștiată și nu este capabilă să își gestioneze corespunzător timpul;
• evită sau resping sarcinile care necesită un efort mental susținut;
• pierd lucruri necesare realizării sarcinilor sau activităților, precum chei, portofele sau telefoane mobile;
• sunt ușor de distras de gânduri sau stimuli care nu au legătură cu activitatea pe care o fac;
• sunt uituci în activitățile zilnice, precum plătitul facturilor, respectarea întâlnirilor sau returnarea telefoanelor.
Aproximativ 200.000 de copii din România sunt diagnosticaţi cu această tulburare şi 3,4% la nivel global se confruntă cu aceste simptome.
Tratamentul principal pentru ADHD are la bază medicamentaţia, dar şi terapia cognitiv-comportamentală, care învaţă copiii cum să-şi schimbe modelul comportamental deficitar, dar şi perspectiva gândirii.
Deşi combinaţia dintre tratamentul medicamentos şi cel cognitiv-comportamental s-a dovedit eficientă, Kollins şi colegii săi au evidenţiat faptul că nu toată lumea are acces la aceste tipuri de tratament. De asmenea, mulţi parinţi sunt sceptici în privinţa medicamentaţiei puternice de la o vârstă fragedă.
Cercetătorii au dezvoltat un joc video menit să îmbunătăţească menţinerea concentrării prin crearea unui joc care presupune rezolvarea mai multor cerinţe simultan( multitasking) pliat pe aptitudinile fiecărui copil.
În studiu au participat 350 de copii cu vărste cuprinse între 8 şi 12 ani ce aveau ADHD şi nu urmau un tratament bazat pe medicamete.
Aceştia au fost împărţiţi în două grupe. Prima grupă a jucat noul joc, iar a doua grupă un joc nromal. Rezultatele după 4 săptămâni au demonstrat că cei ce au utilizat jocul tip multitasking au prezentat îmbunătăţiri în capacitatea de a-şi menţine concentrarea.
Un studiu similar a examinat efectele secundare ale acestei forme de terapie, iar rezultatele au înfăţişat un număr mic, printre care migrenele şi frustrarea.
"Numărul de efecte secundare ale acestei forme noi de terapie sunt scăzute, mai ales în comparaţie cu terapia medicamentoasă.", spune Kollin. "De asemenea, e mult mai uşor de accesat decât un furniyor calificat, care de cele mai multe ori este greu de accesat în multe zone şi comunităţi."
O bătrână, călcată de autobuzul din care tocmai coborâse, în Suceava! Atenție, imagini tulburătoare! Video... Ce poți să faci ca să nu te infectezi cu coronavirus. Top 7 măsuri importante de autoprotecție...