România are o nouă meserie recunoscută oficial de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Este o recunoaștere de mare importanță. Specialiștii în domeniu vorbesc despre o nouă perspectivă în viitorul industriei, dar și al celor care lucrează în domeniu.
Ministerul Muncii a recunoscut o nouă meserie în România: „Este un moment istoric”
Meseria de enolog a fost oficial recunoscută în România. Este o profesie de maximă importanță în domeniul viticulturii și al producției de vin.
Astfel, dezvoltarea și formarea profesională a celor care doresc să activeze în domeniu este susținută într-un cadru legal.
Totodată, prin recunașterea oficială a meseriei de enolog se îmbunătățește calitatea produselor autohtone și se consolidează industria în România, potrivit unei surse.
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a recunoscut oficial această meserie, după ce a fost depusă o solicitare în cursul anului trecut de către Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR).
„Este un moment istoric pentru industria vinului din România. Până acum, specialiştii din acest domeniu erau încadraţi ca ingineri horticoli sau ingineri din industria alimentară.
Această reuşită nu este doar despre recunoaştere administrativă, ci despre viitorul industriei noastre, deoarece profesioniştii din domeniu au, de acum, un statut clar, aliniat la standardele internaţionale”, a dezvăluit Mihai Baniţă, directorul executiv al ADAR”, conform sursei menționate anterior.
Ce presupune meseria de enolog. Ce responsabilități include
Enologia sau oenologia - termen derivat din „oinos”, care în greacă înseamnă „vin”, și „logos”, care înseamnă știință - reprezintă domeniul care se ocupă cu studiul și procesul vinului.
Enologul este profesionistul care gestionează întregul proces de obținere a vinului, ceea ce înseamnă de la recoltarea strugurilor până la ambalarea produsului final.
Citește și: Cu ce se ocupă Ioana State când nu susține spectacole de stand-up comedy. Nu mulți cunosc meseria actriței
Responsabilitatea sa include menținerea standardelor de calitate și unicitate ale vinului, precum și supravegherea fermentației, alegerea celor mai eficiente tehnici de vinificație și integrarea celor mai avansate tehnologii în producție.
Enologul trebuie să fie un bun cunoscător de chimie, microbiologie, dar și tehnlogie modernă. Totodată, trebuie să cunoască în detaliu industria vinului.
Valentine’s Day, mai scump în 2025. Cât au scos din buzunare cuplurile pentru o escapadă de neuitat... Rezultate Loto azi, 16 februarie 2025. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc ...