Antena Căutare

Județul DEVASTAT de pesta porcină! Pagube de milioane de euro, afaceri distruse și șomaj în creștere: „Am închis, de unde să mai plătesc oamenii, de unde să luăm marfă?"

Pesta porcină africană provoacă pierderi uriaşe în judeţul Brăila. Deşi valoarea exactă a pagubelor încă nu poate fi stabilită, specialiştii vorbesc despre pierderi de zeci de milioane de euro, închiderea unor mari afaceri şi șomaj în creștere.

Pesta porcină africană provoacă pierderi uriaşe în judeţul Brăila. Deşi valoarea exactă a pagubelor încă nu poate fi stabilită, specialiştii vorbesc despre pierderi de zeci de milioane de euro, închiderea unor mari afaceri şi șomaj în creștere.

Confirmarea pestei porcine africane la fermele din Gropeni cu 141.000 de porci şi din Tichileşti cu 35.000 de capete reprezintă o grea lovitură pe toţi cei implicaţi în domeniu, atât pentru producători, cât şi pentru comercianţi, relatează MEDIAFAX.

Neoficial, la fermă din Gropeni, cea mai mare din România şi a două din Europa, se vorbeşte despre pagube de ordinul zecilor de milioane de euro. Valoarea pagubelor va fi stabilită de Prefectura Brăila, cu ajutorul membrilor comisiilor special înfiinţate.

„Îmi vine să plâng, să văd zeci de mii de animale sacrificate. Nu ştiu dacă dumneavoastră realizaţi lucrul acesta. Pe partea aia de gard se vede altfel. Pierderea e foarte mare, de ordinul milioanelor de euro. Fermă s-a închis deja. În şomaj toată lumea, inclusiv eu. Este foarte agresiv virusul. Se distruge zootehnia. Deja s-a distrus o bucată bună de ea”, a declarat fostul şef al fermei de porci de la Tichileşti, Alexandru Dumitrescu.

După închiderea marilor ferme, sute de oameni îşi vor pierde locul de muncă. Conform cifrelor prezentate de autorităţi, la Tichileşti lucrau peste 150 de oameni, iar la Gropeni erau cel puţîn 250 de salariaţi, toţi urmând să fie trimişi în şomaj. Efectele vor fi simţite în special în comunităţile rurale.

„Am închis, de unde să mai plătesc oamenii, de unde marfă, de unde să luăm marfă? Ne-a distrus pe toţi”, a spus unul dintre cei mai vechi comercianţi din Piaţa de carne a oraşului Brăila.

Problema este cu atât mai gravă cu cât vânzătorii au din ce în ce mai puţini cumpărători, deoarece oamenii evită să cumpere carne de porc.

„Slab, foarte slab, pentru că lumea fuge din cauza pestei porcine. Îţi cere certificatul sanitar veterinar, să afle de unde provine carnea”, a afirmat comerciantul Livia Angelescu.

Înainte de declanşarea virusului, judeţul Brăila se află pe locul doi în plan naţional ca număr de porci. Până în prezent, în judeţ au fost confirmate 34 de focare de pestă porcină africană în gospodării şi în exploataţii comerciale, peste 30.000 de porci fiind eutanasiaţi de veterinari. Până la finalul campaniei, cel puţîn 200.000 de animale vor fi eutanasiate dacă între timp nu vor fi descoperite noi focare ale bolii.

Top 5 cele mai căutate locuri de muncă din România... Zi neagră pe șoselele din România! Patru persoane, între care un copil de opt ani, RĂNITE în urma unui accident în Dâmbo...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x