Antena Căutare

LUXUL din garajele românilor. Maşinile de zeci de mii de euro care circulă pe străzile de la noi

O singură privire aruncată pe străzile de la noi din ţară ne demonstrează faptul că românilor le place luxul când vine vorba despre maşini. În oraşele mari, în mod special, vedem adesea bolizi de zeci de mii de euro care contrastează cu imaginea pe care o avem în general despre puterea de cumpărare a românilor.

LUXUL din garajele românilor. Maşinile de zeci de mii de euro care circulă pe  străzile de la noi
leasingoperational

O singură privire aruncată pe străzile de la noi din ţară ne demonstrează faptul că românilor le place luxul când vine vorba despre maşini. În oraşele mari, în mod special, vedem adesea bolizi de zeci de mii de euro care contrastează cu imaginea pe care o avem în general despre puterea de cumpărare a românilor.

În general, românii preferă să cumpere maşini la mâna a doua în detrimentul celor noi, iar cele care le plac cel mai mult sunt automobilele germane. Statisticile legate de piaţa auto de la noi reflectă faptul că nici luxul nu ne displace, iar datele sunt cu atât mai interesante cu cât venitul mediu în România se situează undeva la 2.600 de lei.

Piaţa auto a crescut în 2015 cu peste 20% faţă de anul anterior. Atât persoanele fizice, cât şi cele juridice au achiziţionat anul trecut mai multe maşini decât în 2014. Cifrele acestea reflectă şi statisticile companiilor de leasing operaţional care au raportat la finalul lui 2015 un număr de 55.000 de maşini puse la dispoziţia clienţilor. Pentru firmele mici și mijlocii (IMM-uri) companiile de leasing operațional au reprezentat un real ajutor, scutindu-le de noi achiziți, dar și de bătaia de cap a întreținerii parcului auto.

Însă, în afară de achiziţiile de maşini necesare activităţii unei companii, românii au cumpărat şi maşini pentru uzul personal, iar anul 2015 a fost unul care a marcat o creştere impresionantă, semn că piaţă îşi revine după criză din 2008.

Ce maşini exclusiviste şi-au luat românii anul trecut

Printre mărcile de lux care le-au plăcut românilor se numără Maserati, Bentley şi Ferrari. În 2015 s-au cumpărat 19 maşini Maserati, cu 5% mai mult decât în 2014, 14 Bentley-uri, cu 27% mai mult decât anul trecut, 5 Ferrari-uri şi 5 Lamborghini. Doar un singur autoturism marca Rolls Royce a fost cumpărat în 2015.

Un caz interesant se întâlneşte la marca Bentley. SUV-ul Bentayga, primul din istoria constructorului auto britanic, cel mai rapid şi cel mai luxos SUV din lume, a fost comandat de 9 români. Modelul este nou lansat şi compania a epuizat deja cota pentru ţară noastră, în ciuda faptului că acest model costă peste 300.000 de euro.

În ceea ce priveşte segmentul de lux, în ţară noastră s-au înmatriculat anul trecut 3.264 de maşini care fac parte din această categorie. Şi mărcile premium au înregistrat o creştere a vânzărilor în 2015. Pe primele trei locuri în preferinţele românilor s-au aflat Mercedes-Benz, BMW şi Audi.

Datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) arată că pe primul loc la vânzările de maşini noi se plasează marca autohtonă Dacia. În top urmează, în ordine, Skoda, Volkswagen, Ford şi Renault. Cele mai vândute mărci second hand de la noi sunt Volkswagen, Opel şi Ford.

Într-un judeţ nu s-a înmatriculat anul trecut nicio maşină nouă

Dacă unii români îşi permit bolizi scumpi, în unele zone ale țării achiziţiile de maşini noi sunt o raritate. Este cazul judeţului Sălaj, unde anul trecut nu s-a înmatriculat nicio maşină nouă. Nici în Mehedinţi lucrurile nu stau mai bine la acest capitol, în acest judeţ s-au cumpărat anul trecut doar 20 de maşini noi. Judecând după vârstă medie a parcului auto, judeţul Mehedinţi ocupă primul loc, automobilele de aici având o vechime medie de 15,1 ani. Topul este completat de Suceava, Caraş-Severin şi Bistriţa-Năsăud.

La polul opus se află Bucureşti şi Ilfov. Locuitorii din aceste zone îşi schimbă cel mai des maşinile. În Capitală, vârstă medie a maşinilor este de 10,4 ani, în timp ce în Ilfov este de 9,2 ani.

De altfel, chiar şi cu creşterile de vânzări înregistrate anul trecut, parcul auto de la noi din ţară este în continuarea învechit şi poluant. Statul încurajează achiziţiile de maşini noi şi reînnoirea parcului auto prin programe precum Rabla şi Prima Maşină, însă românii încă preferă autoturismele second hand.

Peste 2,5 milioane dintre maşinile de la noi au o vechime mai mare de 12 ani, 1,8 milioane au vârstă cuprinsă între 6 şi 10 ani şi 1,7 milioane au între 11 şi 15 ani. 1,2 milioane dintre maşinile din parcul auto românesc au o vechime mai mare de 20 de ani. Ce părere ai despre numărul de maşini de lux achiziţionate de români? Care este vechimea maşinii tale?

Sursa foto: flickr.com

Modificări majore la concediul pentru creşterea copilului. Câţi BANI şi câte ZILE LIBERE vor primi româncele după naşter... 10.000 de euro de la stat pentru românii care vor să îşi deschidă o afacere. Ce trebuie să faci pentru ei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x