Nunta reprezintă o etapă foarte importantă din viața mirilor. După ce pășesc în fața altarului pentru a-și uni destinele pentru totdeauna, aceștia aleg să celebreze căsătoria alături de oamenii importanți din viețile lor în diferite localuri sau chiar în aer liber prin organizarea unor petreceri.
Adesea, mirii își doresc ca nunta lor să aibă loc în restaurante de lux, unde să participe cât mai mulți invitați. De asemenea, există și persoane care nu își doresc mai mult de o petrecere la malul mării sau într-o grădină, având aproape doar familia și câțiva prieteni.
Un lucru este cert, locația este foarte importantă atunci când vine vorba de darul de nuntă. Invitații trebuie să țină cont de câteva criterii înainte de a pune banii în plic, iar printre acestea se mai numără: prețul meniului, cât de apropiați sunt de miri, dar și de bugetul personal.
Citește și: De ce spunem ”Casă de piatră” la nunți. Urarea provine dintr-un obicei bizar, pe care puțini îl știu
În anumite regiuni ale României, invitații mai oferă ca dar de nuntă, pe lângă bani, și obiecte pentru casă, electrocasnice, vouchere, bijuterii sau anumite articole pe care mireasa sau mirele și le doreau.
Cum se calculează darul de nuntă în 2024
Costurile au crescut semnificativ în ultimul an. Așadar, darul de nuntă în 2024 trebuie să fie unul pe măsura așteptărilor. Organizarea unei nunți necesită mult timp și sume importante de bani, motiv pentru care invitații, socrii și nașii trebuie să se gândească foarte bine la „cadoul” oferit înainte de a da plicul mirilor.
În medie un meniu pentru un astfel de eveniment pornește de la prețul de 400 de lei. Astfel, invitații trebuie să se gândească la un dar de nuntă de peste 500 de lei de persoană în 2024. Prețul meniurilor diferă de locație și regiune, conform horiabodeanu.ro.
La o nuntă obișnuită cu aproximativ 150 de invitați, care nu are loc într-un restaurant de lux, un cuplu trebuie să scoată din buzunar între 1.500 - 2.000 de lei. Dacă se prezintă doar o singură persoană la eveniment, aceasta ar oferi un dar e 1.000 de lei. Sumele cresc atunci când invitații sunt mai apropiați de miri.
Astfel, darul de nuntă se încadrează între 800 - 1.000 de lei dacă oaspetele este singur. De altfel, nașii și părinții trebuie să ofere un cadou mirilor cuprins între 4.000 - 8.000 de lei, pe lângă achiziționarea anumitor lucruri necesare evenimentului, potrivit sursei citate.
Frații, surorile, verii sau persoanele apropiate ale miresei sau ale mirelui trebuie să pună în plic cel puțin 2.000 - 3.000 de lei de cuplu, 1.000 - 1.500 de lei pentru cei singuri.
Prietenii, rudele îndepărtate sau cunoștințele pot să ofere un dar de 1.200 - 1.800 de lei de cuplu la o nuntă, în 2024. Darul ajunge la 700 - 800 de lei dacă vin singuri la masă. În plus, invitații ar trebuie să ofere aproximativ 300 de lei și pentru cei mai mici însoțitori: copiii.