Antena Căutare

MAE, alertă pentru românii aflați în Ucraina: „Părăsiți imediat țara”. Ce a anunțat Ministerul

Ministerul Afacerilor Externe a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina, la cel maxim: „Părăsiți imediat țara”, în contextul deteriorării grave a situaţiei de securitate din această zonă.

Harta Europei
MAE: A fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la cel maxim – "Părăsiţi imediat ţara!" | Shutterstock

MAE a modificat alerta de călătorie de duminică, referitoare la Uraina, ridicând-o la nivelul maxim. Reprezentanții ministerului le cer ferm românilor să nu călătorească în Ucraina și dacă se află temporar pe teritoriul acestei țări să o părăsească de urgență.

„În contextul deteriorării grave a situaţiei de securitate din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le solicită cu insistenţă cetăţenilor români să nu se deplaseze în această ţară, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat”, a anunțat MAE, potrivit news.ro.

MAE: A fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la cel maxim – "Părăsiţi imediat ţara!"

În acelși timp, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk şi Lugansk, în Peninsula Crimeea, precum şi în zona de frontieră din nordul şi nord-estul Ucrainei, reamintind cetăţenilor români că situaţia de securitate din aceste zone s-a agravat accentuat.

De asemenea, MAE sfătuieşte cetăţenii români să rămână vigilenţi, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure şi să fie în măsură să-şi ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcţie de situaţia de securitate din zonă.

Citește și: Cine sunt oficialii care ar putea juca un rol important în decizia lui Vladimir Putin de a invada sau nu Ucraina

„MAE reaminteşte că România nu recunoaşte anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, care rămân, conform dreptului internaţional, părţi integrante ale Ucrainei.

MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea şi în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk şi Lugansk, precum şi în zona de frontieră a Ucrainei cu Federaţia Rusă şi Belarus, reamintind că situaţia de securitate se menţine tensionată şi fluidă.

În situaţii ce ar necesita acordarea de asistenţă şi protecţie consulară cetăţenilor români în Peninsula Crimeea, capacitatea misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare ale României este extrem de limitată”, se arată în comunicatul transmis de MAE.

Citește și: Spațiul aerian al României a fost intens circulat, după ce avioanele au evitat să mai traverseze Ucraina. Ce a declarat SUA

Cetăţenii români trebyuie să știe că pot solicita asistenţă şi protecţie consulară Ambasadei României la Kiev, precum şi oficiilor consulare de la Odessa, Cernăuţi şi Solotvino, în funcţie de zona în care se află.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasadei României la Kiev: +380445009932, +380445009934, +380445009935 (Call Center Bucureşti), +380936252717 (Telefon de urgenţă), Consulatul General Cernăuţi: +380635669918 (Telefon de urgenţă), Consulatul General Odessa: +380955412788 (Telefon de urgenţă), Consulatul Solotvino: +380682140918 (Telefon de urgenţă).

"Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, care pot decurge în urma unei situaţii de criză în care sunt implicaţi", a precizat MAE.

(P) Fișa medicală, necesară și pentru preschimbarea permisului auto străin în România!... De ce nu au loc extragerile de loto de joi, 24 februarie 2022. Când vor fi următoarele trageri loto...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x