Antena Căutare

MAE, atenționare de călătorie pentru o destinație preferată de turiștii români. Țara vecină se topește sub soarele arzător

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționate de călătorie pentru una din țările vecine, preferate de români. Ce trebuie să știe turiștii care vor să viziteze atracțiile principale

imagini burgas bulgaria
MAE, atenționare de călătorie pentru o destinație preferată de turiștii români | Shutterstock

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenţionare de călătorie - coduri roşu şi portocaliu de vreme nefavorabilă şi restricţii de circulaţie - în Bulgaria, transmite news.ro. În țara vecină, una dintre destinațiile preferate de vacanță ale românilor, sunt aşteptate temperaturi de peste 42 de grade în următoarele zile.

Cod roșu și portocaliu de vreme nefavorabilă în Bulgaria. Ce restricții de circulație sunt impuse

Potrivit MAE, a fost emis un cod roşu pentru regiunile Ruse, Plovdiv, Stara Zagora, Haskovo, Sliven, Yambol şi Burgas, iar temperaturile vor depăşi 42 de grade Celsius.

Pentru regiunile Kjustendil, Blagoevgrad, Pazardjik, Smolyan, Kârdjali, Pleven, Loveci, Gabrovo, Veliko Târnovo, Târgovişte, Razgrad, Şumen, Silistra, Varna şi Dobrici s-a emis un cod portocaliu. Temperaturile vor înregistra valori între 39 şi 41 de grade Celsius.

„Se recomandă cetăţenilor români să urmărească cu atenţie situaţia din zonele respective, iar conducătorilor auto, să adopte o conduită preventivă, să circule cu viteză adecvată, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnalele organelor de control aflate la faţa locului”, a transmis MAE.

Citește și: Pompierii români, adevărați eroi în Grecia. Imaginile înduioșătoare cu animalele salvate din flăcări | FOTO

Potrivit sursei citate, pe perioada instituirii codurilor de atenţionare meteorologică este posibil ca, prin decizia autorităţilor bulgare competente, unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

  • cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg (www.bgtoll.bg/tol-taksa) sau din aplicaţia pentru telefoane mobile BGTOLL;
  • cu privire la starea actuală a drumurilor: pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenţiei „Infrastructura Rutieră" - www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
  • cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg;
  • cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul din Sofia: www.sofia-airport.eu;
  • cu privire la starea vremii: pe site-ul www.weather.bg;
  • cu privire la regimul vamal, la intrarea în R. Bulgaria dinspre R. Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în R. Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei „Vămi" din R. Bulgaria: www.customs.bg.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români că, în situaţii de urgenţă, pe teritoriul R. Bulgaria pot apela numărul european unic de urgenţă 112.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie numărul de telefon de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Citește și: Cod roșu de caniculă. Vor fi 50 de grade la soare! Anunțul ANM de ultimă oră

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică al Bulgariei, circa 16% din turiştii străinii ajunși în Bulgaria în 2022 au fost români. România este a doua cea mai importantă piaţă pentru turismul bulgăresc, cu 1,83 milioane turişti în 2022.

Prognoza meteo 27 iulie 2023. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi... Pericolul ascuns din coaja ardeiului gras. Ce poți face că să eviți problemele pe care le poate cauza...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x