- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Născută într-o comunitate marginalizată, o româncă a ajuns să predea lecția toleranței la prestigioasa Universitate Harvard din Statele Unite ale Americii. Magda Matache a trecut peste rasismul și discriminarea de care s-a lovit, zi de zi, în România, și și-a pus toată încrederea în forțele proprii. Așa a ajuns, la 41 de ani, doctor în ştiinţe politice, cercetător în studii rome şi instructor la departamentul pentru drepturile omului în cadrul Universităţii Harvard.
Magda Matache s-a uitat dincolo de graniţa satului de la marginea Bucureştiului în care s-a născut. În timp ce alţi copii de-o seamă băteau praful pe străzi, Magda citea. Învăţa să devină învăţătoare.
„Când arăţi cum arăt eu, te gândeşti cum reacţionezi când te întreabă într-un magazin ce am în geantă. Cum reacţionezi dacă în autobuz îşi trage cineva geanta de lângă mine. La un moment dat, le-am perceput ca o reacţie la ceea ce sunt eu, o reacţie la greșelile mele, o reacţie împotriva culturii mele. Însă e foarte greu să tragi linie între cine esti şi cum eşti perceput de către ceilalţi”, a explicat Magda.
„Un moment care m-a supărat foarte foarte tare a fost în clasa a zecea, când profesoara de chimie, la început de an şcolar, după o vară plină de seare m-a ridicat în picioare în faţa clasei şi m-a întrebat de ce eşti aşa neagră. Nu am știut ce să-i răspund”, a continuat ea.
În timp ce părinții ei fãceau eforturi ca fiica lor sã nu fie numită „țigancă”, Magda a continuat să studieze. Și-a cercetat rădăcinile și istoria romilor. Și, cel mai important, nu a încetat să creadă în puterile ei.
Până să plece la studii în America, Magda a fost una dintre vocile puternice din mişcarea civică pentru drepturile romilor din România, iar o dată ajunsă peste ocean, românca a câştigat imediat respectul profesorilor ei, care ulterior aveau să-i fie colegi.
„La Harvard am început în 2012, cu foarte mult optimism și încredere că ideile mele vor fi cel puțin chestionate de ceilalți. Am început un program de studii rome care a continuat pe parcursul a șapte ani deja.”
Cum descrie Magda situația din România? Suntem o societate rasistă?
„Aș spune că românii sunt victimele unei ideologii rasiste. Nu putem spune că generația de astăzi s-a nascut așa, rasistă, ci mai degrabă de generații, încă din perioada sclaviei, pe teritoriul României, s-au creat anumite idei de infracționalitate și inferioritate ale romilor. Aceste idei au fost fortificate de media, de cercetători, de medici, de elitele României și ale Europei, care au încurajat ideea de inferioritate a romilor”, a spus Magda.
Am întrebat-o pe Magda care e șansa celorlalți copii de etnie romă, care încă trăiesc în sărăcie, analfabetism și excluziune socială. A răspuns fără să clipească: educaţia.
Acum, Magda Matache predã celor mai buni studenți dintre cei buni, la Universitatea Harvard. Din funcția de director al Programului de Studii Rome din cadrul prestigioasei instituții, face cercetare în comunitãțile de romi din Europa și Statele Unite și se luptã pentru respectarea drepturilor omului din întreaga lume. Vã întrebați și voi dacã se va întoarce în România? Da, când România va fi pregãtitã sã o asculte.