Mărtuiri șocante ale bloggeriței care a asistat la moartea celor 145 de balene eșuate pe plaja din Noua Zeelandă: ,,Nu o sa uit niciodată cum plângeau, cum se uitau la mine, cum încercau cu disperare să înoate și scoteau sunete de suferință..."
Bloggărița de călătorii din SUA Liz Carlson, în vârstă de 30 de ani, se afla într-o excursie de cinci zile pe insula Stewart, cu un prieten. Femeia declară că în ciuda planurilor ei de a face o frumoasă plimbare pe plajele pustii, aceasta și bărbatul care o însoțea au asistat la cea mai dureroasă luptă pentru supraviețuire.
Aproape 150 de balene au eșuat pe plaja de pe insulă
„A fost unul dintre momentele care te lasă cu gura căscată”, spune Liz Carlson. „Am ajuns la plajă când soarele apunea și am observat că ceva ciudat se întâmplă la țărm. Când ne-am dat seama că sunt balene, ne-am oprit din ce făceam și am fugit acolo. Nimic nu ne-a putut pregăti pentru ceva atât de oribil”, povestește bloggerița.
„Ne-am dat seama că nu putem face nimic. Neputința noastră era cea mai dureroasă. Am încercat să le împingem, dar imediat am realizat că sunt prea mari și prea grele. Balenele plângeau și si uitau unele la celelalte, iar noi nu puteam să le ajutăm”, își amintește femeia.
„Nu o sa uit niciodată cum plângeau, cum se uitau la mine, cum stăteam cu ele în apă, cum încercau cu disperare să înoate, dar greutatea lor doar le îngropa mai mult în nisip. Mi s-a rupt inima”, a scris tânăra pe Instagram.
Inima mea a fost complet frântă:
„Poți să simți frica în ochii animalelor, atunci când se uită la tine. Te privesc și au ochi foarte umani”, spune tânăra.
A doua zi, toate balenele erau pe uscat din cauza refluxului, iar jumătate dintre ele erau moarte când mai mulți oameni au ajuns ca să le ofere ajutor. Celelalte se frigeau la soare, aveau lacrimi în ochi și scoteau sunete de suferință prin toți porii. Din păcate acestea au fost eutanasiate pentru a fi curmate de o agonie prelungită.
Experții explică acest fenomen în masă prin faptul că balenele sunt extrem de sociale și solidare, astfel că atunci când una dintre balene se pierde și ajunge pe nisip, celelalte balene încearcă să vină în ajutorul ei.
Acesta a fost al patrulea incident de acest gen în Noua Zeelandă, în weekend, însă niciunul de o asemenea amploare. Potrivit sursei citate, autoritățile din Noua Zeelandă răspund la circa 85 de eșuări de balene pe an, majoritatea în cazul unui singur mamifer.
Sursă: BBC
Zile libere de Crăciun 2018 și de Revelion 2019! Cât vor sta acasă angajații... Ultimul anunț de la Inspectoratul Școlar București! Se închid sau nu școlile din cauza vremii...