Vrea, nu vrea, pacientul este nevoit sa inteleaga. In spitalul de stat, trebuie sa vii inarmat cu rabdare.
Ecograf, computer tomograf sau alt echipament medicale. Intodeauna, un aparat lipseste sau este stricat in spitalele de stat. Solutia ti-o da chiar medicul sau asistentul lui.
Pacientii s-au resemnat deja. Stiu ca pentru investigatii mai sofisticate, ajung intotdeauna la privat. Medicii recunosc ca de multe ori, isi cheama pacientii din spital la cabinetele private.
De multe ori se intampla ca in spitalele de stat asiguratii sa plateasca investigatiile, teoretic, gratuite. Directorii tin aparatele defecte, iar bolnavii sunt trimisi la cabinetul privat care si-a gasit usor loc aproape de spitalul de stat sau, culmea, chiar in interior.
Asa se ajunge ca pentru aceeasi investigatie, banii sa fie decontati de douã ori. O gaurã sigura, prin care se scurg sume importante, ce ar putea fi investite in aparatura din spitalele de stat. Tocmai de aceea, Ministrul Sanatatii vrea sa limiteze finantarea spitalelor private.
In fiecare an, CNAS aloca spitalelor peste un miliard si jumãtate de euro, din care 45 de milioane de euro merg la spitalele private.