Mesajul, devenit deja viral pe rețelele sociale, încearcă să demonteze măsurile luate de autorități pe timpul stării de alertă. Ținta atacului: măsurarea temperaturii înaintea intrării în spațiile închise.
„Opinia unui medic” (n.r. - titlul postării) vine cu informații corecte, din punct de vedere medical, dar „forțate”, „absurde” și „absurde” potrivit altor medici.
Autorul mesajului viral vorbește despre fluctuațiile temperaturii corporale, în funcție de efortul la care este supus organismul, dând un exemplu din natură.
Citește și:
„Examen clinic lăsat la îndemâna portarilor de la (n.r. - nume magazin)! Toate evaluările se fac in condiții de repaos - cel puțin 15 min - în clinostatism. Adică la pat. De preferință dimineața - de pildă temperatura, frecventa cardiaca, tensiunea arterială etc.
Se știe că cel mai rapid mamifer de pe Terra este ghepardul - aleargă cu 120 km/h. Totuși, dacă în 30 sec nu își atinge scopul, se oprește!
DE CE? Cu adevărat, rezervele de compus ergotrofic anaerob (fosfo-creatina) aferente susținerii primelor 30 sec de activitate sunt epuizate! Dar mai rămâne adenozin trifosfatul, care ar mai asigura aproape 1,5 min de efort anaerob!
De ce se oprește ghepardul atunci? Pentru că temperatura sare, în 30 secunde, la nivelul capului, de la 36,8 la 41 de grade - filmările cu termoviziune au demonstrat asta. La 42 de grade apare riscul hemolizei (spargerea globulelor roșii) și a insuficienței renale. Animalul se oprește.”
Citește și:
Clienții, aduși la magazin cu patul?
„Dacă în condiții de repaos la pat, un subiect care are 36,7 de grade la frecventa 75 bpb în mod normal, dacă într-o zi vei găsi 37, 7 grade, nu-i mai lua pulsul: îți zic eu ca are 95 bpm. Cam 10 bătăi in plus la grad. Ori, când merge lumea la magazin, nu e nimeni sub 110 bpm, adică frecventa cardiaca aferentă efortului ușor.
Ca să fie totul corect, clienții trebuie aduși la (n.r. - nume magazin) cu patul. Altfel vei avea 0,2 - 0,5 zecimi de grad peste temperatura de repaos.”
Citește și:
Cu toate că, din punct de vedere medical, informațiile aruncate și redistribuite online, sunt corecte, ele sunt greu pe de pus în practică. Este greu de imaginat că cineva s-ar duce la magazin direct de pe pista de alergat...În același timp, un organism sănătos are mecanisme de termoreglare, temperatura revenind la valori normale în câteva minute.
„Văd ca lumea e prinsă in mărunțișuri despre ce fel de termometru si ce fel de personal să ia temperatura! GREȘIT!! Acestea sunt detaliile copilărești ale unei proceduri irelevante, amatoricești si săvârșite in scop de fraudă!”, se mai spune în mesaj.
Medicul Adina Alberts demontează măsurile autorităților
Printre contestatarii noii măsuri se numără și medicul Adina Alberts. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, medicul a demontat relevanța temperaturii corpului în lupta cu răspândirea virusului COVID-19.
Citește și:
Citește și:
„O măsură importantă pentru a ajuta la viitoarele măsuri de relaxare”
Însă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu înțelege indignarea românilor.
„Tu decizi: 500 lei amendă sau 3 lei masca de protecție!”. CFR, reguli stricte pentru cei care călătoresc cu trenul! Ce ... Cum porți CORECT masca de protecție. Ce trucuri poți să faci ca să respiri fără probleme. Doctorul Mihail Pautov: „Nu pr...