Nelu Tătaru a explicat luni seara că simptomele infectării cu noul coroanvirus pot apărea şi în a cincea zi de la infectare şi de aceea pacienţii trebuie să fie supravegheaţi medical în spitale. Astfel că, ministrul Sănătății a propus ca pacienții asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare să fie internați în spitale de faza 2 sau suport.
Pacienții vor putea fi externați după cel puțin 10 zile de internare în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puțin 72 ore. Testarea de control se va efectua în ziua a opta de la internare, potrivit ordinului semnat de ministru, potivit digi24.
Când vor fi externați asimptomaticii?
Asimptomaticii pozitivi la testul pentru coroanvirus vor putea fi externați după 10 zile, dacă medicul va considera pe baza criteriilor clinice că este o decizie justă. În cazul înc are vo fi externați, aceștia au obligația izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de la externare).
Ce se întâmplă cu pacienții care prezintă forme grave de coronavirus?
Pacienții care au simptomatologie COVID-19 sub formă medie su gravă, vor rămâne în spitale pe s secţii de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de fază 1 sau 2 nu au secţii de terapie intensivă.
Cât va dura internarea?
Sptalizarea va trebui să dureze cel puțin 14 zile de la debutul simptomelor, lipsa febrei pentru cel puțin 72 ore și ameliorarea simptomatologiei.
Oficial! Ce se va întâmpla, de acum, cu pacienții asimptomatici sau cu forme ușoare de COVID-19
Potrivit digi24, testarea de control se va efectua după îndeplinirea criteriilor mai sus menționate. Pacienții cu rezultat pozitiv la testul de control pot fi externați dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu indicații de izolare la domiciliu pentru o perioadă stabilită de medicul curant.