Antena Căutare

Oficial! Ce se va întâmpla, de acum, cu pacienții asimptomatici sau cu forme ușoare de COVID-19

Schimbare majoră în ceea ce îi privește pe pacienții asimptomatici și cei care dezvoltă forme ușoare ale COVID-19.

Ce se va întâmpla, de acum, cu pacienții asimptomatici sau cu forme ușoare de COVID-19

Hepta

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat propunerea Comisiei de management clinic şi epidemiologic al infecţiei COVID a Ministerului Sănătăţii privind modificarea criteriilor de externare pentru pacienţii cu afecţiunea COVID-19.

„În acest sens, a fost aprobat Ordinul pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a listei spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I şi în faza a II-a şi a listei cu spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2”, informează un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Externați după 10 zile

Astfel, pacienţii asimptomatici cu factori de risc, precum şi pacienţii simptomatici care au forme uşoare vor fi internaţi în spitale de faza 2 sau suport. Aceştia vor putea fi externaţi după minim 10 zile de internare în lipsa febrei şi ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puţin 72 ore. Testarea de control se va efectua în ziua opt de la internare.

Potrivit Ministerului Sănătății, pacienţii asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externaţi după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiţia izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare, care decurge de la momentul internării (respectiv patru zile de la externare).

Cine nu va mai sta în izolare la domiciliu

Pacienții asimptomatici, care au rezultat negativ la testul de control, vor fi externați după 10 zile, fără obligația de a rămâne izolați la domiciliu.

„În cazul pacienţilor cu afecţiune renală care necesită dializă, aceştia vor fi menţinuţi internaţi până la 14 zile în vederea asigurării accesului la dializă (procedură care nu poate fi efectuată în condiţii de izolare la domiciliu).

Pacienţii simptomatici cu forme medii sau severe vor rămâne în spitale faza 1 sau 2 care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de fază 1 sau 2 nu au secţii de terapie intensivă.

Internarea trebuie să dureze cel puţin 14 zile de la debutul simptomelor, lipsa febrei pentru cel puţin 72 ore şi ameliorarea simptomatologiei.

Testarea de control se va efectua după îndeplinirea criteriilor mai sus menţionate. Pacienţii cu rezultat pozitiv la testul de control pot fi externaţi dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu indicaţii de izolare la domiciliu pentru o perioadă stabilită de medicul curant”, mai prevede ordinul.

Pacienții externați, monitorizați de medicul de familie

Ministerul Sănătății a anunțat că, după externare, starea de sănătate a pacienților va fi monitorizată, pe perioada izolării la domiciliu, zilnic, de medicul de familie, prin sistemul de telemedicină.

În cazul pacienților care nu au medic de familie, monitorizarea zilnică va fi efectuată de direcţiile de Sănătate Publică.

„Noile criterii de externare au fost fundamentate pe baza recomandărilor OMS şi ECDC, care nu mai condiţionează externarea pacientului cu stare clinică bună după două teste negative succesive pentru probe recoltate la interval de 24 de ore.

Există rapoarte care evidenţiază că pacienţii pot rămâne pozitivi la RT-PCR timp de săptămâni sau chiar să alterneze un rezultat pozitiv după zile/săptămâni după unul negativ, evidenţele preliminare sugerând că pacientul nu mai este infecţios”, precizează Ministerul Sănătății.

Pacienţii cu coronavirus asimptomatici sau cu forme uşoare vor putea fi externaţi după zece zile, dacă nu au febră şi si... Românii trebuie să uite de relaxare din cauza creșterii alarmante a cazurilor de coronavirus. Restaurantele nu vor fi de...
Bogdan Alecsandru a vorbit despre relația pe care o are cu cei doi copii ai săi la DePărinți.ro | De Vorbă cu Mirela Vaida: „Nu pot să fiu tatăl perfect”
Bogdan Alecsandru este unul dintre cei mai îndrăgiți prezentatori ai echipei Observator....
Horoscopul zilei de 28 ianuarie 2023. Taurii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 28 ianuarie 2023 anunță că nativii din zodia Taur au parte de vești bune....
Parteneri
Gustări sănătoase de luat în călătorii. Sunt pline de vitamine și minerale
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x