Antena Căutare

Moș Nicolae. Tradiții Obiceiuri în România și în lume de care nu știai

Moș Nicolae.Tradiții Obiceiuri în România și în lume de care nu știai. Tradiţia sosirii lui Moş Nicolae îşi are originea în povestea unui personaj care a existat în realitate - episcopul Nicolae de Myra, care a trăit în Myra-Lichia, în secolul al IV-lea

Moș Nicolae. Tradiții Obiceiuri în România și în lume de care nu știai
Moș Nicolae | a1.ro

Seara de 5 decembrie este una magică în fiecare an deoarece toți copii cuminți îl așteaptă pe Moș Nicolae. Chiar și cei mai puțin cuminți speră să primească daruri în ghetuțe și le pregătesc cu îndemânare, curățându-le și lustruindu-le.

Moș Nicolae nu e o simplă poveste cu care părinții își amăgesc copii, ci își are originile într-un personaj real pe numele său Nicolae de Myra. Acesta a fost un episcop care a trăit în Myra-Lichia, în secolul al IV-lea. El i-a ajutat pe cei năpăstuiți și săraci, dăruindu-le celor nevoiași întreaga sa avere la moartea părinților săi.

Cea mai cunoscută legendă legată de existența lui Moș Nicolae este cea cu povestea celor trei fete sărace. Ele, neavând zestre, nu se puteau căsători. Legenda spune că Nicolae a vrut să le ajute și le-a aruncat pe geam într-o noapte câte un săculeț cu bani pentru fiecare dintre cele trei fete. Săculeții cu bani au căzut fie în ghete, fie în ciorapii puși la uscat. De aici s-a păstrat obiceiul cu lăsatul darurilor în ghete în noaptea de 5 spre 6 decembrie.

Această frumoasă legendă s-a răspândit peste tot în lume, împrumutând diverse tradiții corespunzătoare fiecărei țări.

În Italia, în seara de 5 decembrie, copiii aşează pe o farfurie scrisorile în care-şi notează dorinţele, promiţându-i lui Moş Nicolae că vor fi cuminţi în anul care va veni. A doua zi, în locul scrisorilor, aceștia găsesc dulciurile lor preferate.

Moș Nicolae ajunge la copiii olandezi pe mare, venind din Spania. Dacă știu că n-au fost cuminţi, copiii se tem de însoţitorul moşului, Zwarte Piet (Petru cel Negru). El îl ajută pe Moş Nicolae cu darurile şi dulciurile pentru copiii cuminţi.

Ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua activităților caritabile și a darurilor.

Sursă foto: a1.ro

Maria Ghiorghiu ar putea ști unde este Elodia! Clarvăzătoarea a descris cum i-a fost ascuns cadavrul. "Văd drumul s... O femeie, rănită grav în urma unui accident rutier grav! Semnalul de alarmă tras de polițiști: ”Circulați cu maximă prud...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x