Antena Căutare

Moș Nicolae, tradiții și obiceiuri! Ce NU ai voie să faci în seara de dinaintea marii sărbători

Seara de 5 decembrie este așteptată cu nerăbdare de copii, deoarece este seara în care știu că vor fi vizitați de Moș Nicolae, care le va lăsa un dar în ghetuțe. Darurile sunt pentru cei cuminți. Pentru copiii neascultători, Moș Nicolae are pregătită câte o nuielușă, pentru a-i atenționa să fie cuminți și ascultători.

Seara de 5 decembrie este așteptată cu nerăbdare de copii, deoarece este seara în care știu că vor fi vizitați de Moș Nicolae, care le va lăsa un dar în ghetuțe. Darurile sunt pentru cei cuminți. Pentru copiii neascultători, Moș Nicolae are pregătită câte o nuielușă, pentru a-i atenționa să fie cuminți și ascultători.

Tradiția își are originea în povestea personajului legendar și mitic, care a existat cu adevărat în persoana episcopului din Myra-Lichia (pe meleagurile Turciei de astăzi), un om cu credință în Dumnezeu, ce a trăit în secolul al IV-lea. Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune față de cei săraci și năpăstuiți, dar și miracole, numele său traducându-se prin "biruitor de popor". Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinților săi, și-a dăruit întreaga avuție celor nevoiași.

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moș Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre, nu puteau să se căsătorească și urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbați înstăriți. Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeț de bani. Săculeții au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moș Nicolae să fie puse în ghetuțe.

În tradițiile românești, Moș Nicolae apare pe un cal alb, ajută văduvele, orfanii și fetele sărace, este stăpânul apelor și salvează corăbierii de la înec, apără soldații pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor.

Articolul continuă după reclamă

De asemenea, există obiceiul să se pună în apă crenguțe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou. În funcție de crenguța care a înflorit, se așteaptă recolta de fructe în noul an.

În nopțile sfinte de sărbători, când, preț de o secundă, se deschid cerurile și pentru noi, muritorii, se spune că Moș Nicolae poate fi văzut stând de-a dreapta lui Dumnezeu.

Există obiceiul, la sate, ca în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.

Legenda lui Moș Nicolae s-a răspândit în toată lumea și a luat caracteristicile fiecărei țări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor și a activităților caritabile.

Temperaturile scad şi vin NINSORILE! Prognoza meteo pentru săptămâna aceasta... A venit gerul. S-au înregistrat -17 grade Celsius la Întorsura Buzăului!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x