Moșii de vară sau Sâmbăta Morților este o srăbătoare ce are loc anual cu doar o zi înainte de Rusalii. Anul acesta, pe 11 iunie, credincioșii care merg la biserică duc bucate alese pentru slujbele de pomenire care sunt săvârșiite de preoți..
Slujbele de pomenire sunt menite să le aducă lumină și pace tuturor celor din familie care au treccut în neființă. Credincioși rostesc rugăciuni și își amintesc de cei dragi care s-au stins din viață. În această zi de pomenire a morților, credincioșii trebuie să împartă mâncare pentru rudele lor decedate. Mâncarea se va împărți cu tot cu vase.
Tradiții și obiceiuri Moșii de vară 2022
Tradiția spune că în această sfântă zi, sufletele celor morți se întorc în morminte, după cee le au început să umble încă din Joia Mare de dinaintea Paștelui, în urmă cu 50 zile. Pentru ca sufletele rudelor să se întoarcă în pace și liniște în mormânt, credincioșii aveau de făcut un anumit ritual.
Citește și: Rusalii 2022: Tradiții, obiceiuri și superstiții pe 12 și 13 iunie. Ce nu e bine să faci în aceste zile
Mai întâi trebuia ca mormântul, și în special crucea, să fie împodobită cu ramuri de tei și ramuri de nuc. Aceste plante se crede că ar avea proprietăți apotropaice, adică sunt folosite ca talisman. Apoi trebuiau pregătite mâncărurile necesare pentru a fi împărțite persoanelor nevoiașe în semn de pomenire pentru sufletele celor adormiți.
În timpul procesului de pomenire al celor morți, ard lumânări și credincioșii se roagă pentru mântuirea sufletelor rudelor lor.
Ce se dă de pomană la Moșii de vară 2022
În această zi, se dau de pomană bucate gătite proaspăt cu tot cu vasele în care acestea se așează. Se dau de pomană cireșe, mâncăruri gătite, iar în categoria de băuturi se alege între lapte, vin și apă.
De regulă, pomana făcută pentru cei dragi care au trecut în neființă constă în împărțirea mâncărurilor pregătite în casă. Aceste bucate se impart în special străinilor și celor săraci, nu altor rude apropiate. Se spune că pomana adevărată se face abia atunci când cel sărac se bucură de mâncare.
De Moșii de vară se impart vase, precum farfurii, castroane, căni, pahare cu tot cu tacâmuri. Acestea nu se dau goale, ci pline cu mâncăruri calde și proaspete și băuturi. De preferat ar fi ca oamenii să aleagă vase frumos ornate cu flori.
Pe lângă mâncarea gătită, credincioșii mai impart și colivă, dar și colaci. Un alt rol important îl joacă cireșele, care sunt semn de bunăstare și binecuvântare a mesei, tocmai de aceea mulți aleg să le pună în pachete.
Gospodinele care impart mâncare de Moșii de vară vor avea parte de sănătate sufletească și trupească. Printre legumele care se impart în această sfântă zi se numără usturoiul verde și ceapa verde, pentru ca tot ce a fost plantat în grădini să rodească și să fie belșug.