Antena Căutare

Moșii de vară 2021: tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce se împarte și ce nu e bine să faci în Sâmbăta Morților

Înainte de duminica Rusaliilor, pe 19 iunie 2021, creștinii celebrează Moșii de vară. Această sărbătoare este dedicată pomenirii morților, iar la Biserică au loc slujbe deosebite. O mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții moștenite din bătrâni marchează Sâmbăta Morților.

Galerie
Înainte de duminica Rusaliilor, pe 19 iunie 2021, creștinii celebrează Moșii de vară. Această sărbătoare este dedicată pomenirii morților | Shutterstock.com

De Moșii de vară, Sâmbătă de dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt- Duminica Rusaliilor, în lăcașele sfințe se țin Sfinte Liturgii și slujbe de pomenire a celor trecuți în neființă.

Pe 19 iunie 2021, se face pomenirea generală a morților, ceea ce include rugăciunile și cântările înscrise în slujba zilei din Penticostar. Astfel, cei trecuți la cele vesnice se vor bucura de darurile Sfântului Duh, a Cărui pogorâre este prăznuită în duminica ce urmează, când se sărbătoresc Rusaliile.

Moșii de vară 2021: Motivul pentru care sunt pomeniți morții

Creștinii își pomenesc pe cei trecuți în viața de dincolo de Moșii de vară 2021. Biserica îi numește pe aceștia ”adormiți”, cuvânt căruia Iisus Hristos i-a oferit înțelesul care-l asociază cu Învierea. "Nu plângeți; n-a murit, ci doarme" (Luca: 8,52), i-a spus Mântuitorul când a ajuns la Iair, a cărui fiică murise.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Postul Sfinților Petru și Pavel 2021: ce se mănâncă și când e dezlegare la pește. Cum sună Acastistul celor doi Apostoli

Sfânta Scriptură sugerează că după moarte urmează Judecata Particulară, în care cel ”adormit„ împărtășește stările din viața trăită. Dar acestea nu sunt definitive și durează doar până la Judecata Universală, când are lor învierea întregului neam.

De Moșii de vară, creștinii se roagă pentru cei trecuți în neființă datorită credinței că, prin rugăciuni, sufletele pomenite vor ajunge la Judecata Universală într-o stare mai bună decât cea cu care s-au despărțit de corp.

Moșii de vară 2021: Obiceiuri, tradiții și superstiții pe 19 iunie

Biserica Ortodoxă are două mari sâmbete importante dedicate celor trecuți în viața de apoi. Una dintre ele este Sâmbăta Rusaliilor, sărbătoare cunoscută în popor sub numele de Moșii de vară.

Citește și: Sânziene 2021: tradiții și superstiții. Ce să nu faci în Noaptea de Drăgaica pentru a nu înfuria Ielele

Pentru că este o zi specială, există și o mulțime de obiceiuri, tradiții și superstiții din bătrâni. Una dintre ele are legătură cu pomana care se dă pe 19 iunie 2021.

Ce se împarte de Moșii de vară 2021, în Sâmbăta Morțiilor

În multe sate, Moșii de vară încep în sâmbăta de Rusalii, atunci când se dau de pomană vase de lut, căni, strachini și vase de lemn. Acestea nu se oferă niciodată goale, ci îmbodobite cu flori, cireșe și pline cu lapte, apă sau vin.

Totuși, chiar dacă mulți creștini se duc cu pomană din casă în casă de Moșii de vară 2021, ritualul de pomenire începe în biserică, după care se continuă în cimitire. De aceea, în dimineața de 19 iunie 2021, toate mormintele trebuie să fie deja curățate și împodobite.

În timpul slujbei ținute de preoți, în Sâmbăta Morțiilor, se binecuvânteaza preparate aduse la biserică, respectiv coliva, colacii, vinul și cireșele. Pe tot parcursul cuvântării, lumânările ard în timp ce se spun rugăciuni pentru sufletele celor adormiți.

După ce morții sunt pomeniți în ziua de Moșii de vară, gospodinele pot să împartă ofrandele. Tradiția spune că mâncarea dată de pomană, în Sâmbăta Morților, trebuie să fie caldă pentru că mirosul bucatelor este cel care îi satură pe cei care nu se mai află printre cei vii.

Tradiții și superstiții de Moșii de vară, 19 iunie 2021

Se spune că pentru a avea o grădină roditoare, în Sâmbăta Morțiilor, gospodarii trebuie să dea de pomană ceapă verde şi usturoi.

De asemenea, de Moșii de vară se duc la biserică frunze de nuc și ramuri de tei pentru a fi binecuvântate de preoți. Apoi, aceștea se pun la icoanele din casă și vor ocroti gospodăria de boală și pagubă.

Pe 19 iunie 2021, datina spune că femeile nu trebuie să muncească. În caz contrar, le vor amorți mâinile și nu vor mai avea spor la lucru. Un alt obicei reprezintă folosirea florilor de tei ca protecție pentru necazurile provocate de furtuni și ploi.

Ce nu este bine să faci în ziua Moșiilor de vară 2021

Din bătrâni se spune că, în sâmbăta când se pomenesc morții , nu este bine să mergi la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri izolată dacă vrei să nu întâlnești duhurile rele.

Un alt lucru care nu ar trebui făcut, potrivit tradiției, este să nu dormi într-o casă străină de Moșii de vară, dar nici de Rusalii, una dintre cele mai mari sărbători.

Dincolo de faptul că femeile nu ar trebui să muncească, lor le este interzis să tricoteze sau să toarcă de Moșii de vară. Dacă nu vor respecta aceste lucruri, tradiția spune că colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi.

(P) O noua inovatie in emiterea unei asigurari RCA online creata de Transilvania Broker... Operațiune de salvare impresionantă. 16 pisici, dintre care șapte pui, prinse între pereții unei case, au fost salvate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x