- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Întâlnim multe articole despre cum să slăbim, daca avem multe kilograme în plus, însă aproape niciodată nu se vorbește despre oamenii care își doresc să se... îngrașă. Am putea spune că acest interviu, pe care îl avem cu nutriționistul Cristian Mărgărit, vine în ajutorul persoanelor care sunt foarte slabe. Dăcă îți e rușine de corpul tău, n-ar trebui! Grijiile, stresul sunt factori care duc la scăderea în greutate, iar tu trebuie să știi ce trebuie să faci în această privință.
Cristian Mărgărit spune pentru a1.ro "Trebuie să mai știi că scăderea rapididă trebuie să fie investigată prin analize și teste medicale. De ce? Fiindcă poate fi vorba de simptompul unor boli grave"
Așadar, după ce ne asigurăm că suntem sănătoși, ne putem îndrepta către un program pentru creștere în greutate. Un astfel de program trebuie să conțină, pe lânga nutriție și suplimenație, antrenamente pentru creșterea masei musculare. Odihna este un alt factor important pentru creșterea în creutate.
Ce este important: ne dorim să creștem în greutate pe seama kilogramelor de masă musculară, în cadrul unei diete sănatoase. Nu vrem să acumulăm doar grasime și în nici un caz nu vrem sa facem asta cu alimente nesănătoase, care ne-ar putea cauza alte probleme, mai tarziu.
Deci, chiar daca știm despre cartofii prajiți că îngrașă, ei nu trebuie incluși într-un astfel de regim.
Ce alimente trebuie să consumăm, ca să luăm în greutate?
Cristian Mărgărit: Dacă în slăbire ne propunem să reducem apetitul și să creștem metabolismul, acum facem invers: mâncăm alimente care ne cresc apetitul și au efect anabolic (de acumulare). Există alimente dense nutritiv, bogate în calorii (în special din carbohidrați) și proteine. Putem vorbi de cereale, fructe uscate, lactate, nuci si semințe și carne mai grasă.
"Includem mai multe grăsimi sănătoase (uleiuri presate la rece) în rețete."
Câte mese pe zi ar trebui să avem? Și la ce interval de ore?
Cristian Mărgărit: Pentru a acumula kilograme, va trebui să avem o balanță calorică pozitivă, adică să aducem din alimente și suplimente mai multe calorii decât consumăm prin activitățile de zi cu zi. Pentru fiecare om acești parametri sunt diferiti, dar, în general, trebuie sa aibă o masă la 3-4 ore. Asta ne poate duce la 4-6 mese pe zi, daca includem si un shake bogat caloric. Cantitatile depind de necesarul caloric individual.
Credeți că înainte de “cura” de îngășare trebuie săconsultăm șiun doctor psiholog?
Cristian Mărgărit: Personal, consider că o “cură de îngrașare” are rost doar în cazul persoanelor cu probleme de sanatate. În rest, nu ai de ce sa îti propui să acumulezi grăsime. Deci, da, problema cred că ar trebui discutată și cu un psiholog.
Cât durează tot acest process de îngrășare?
Cristian Mărgărit: Sunt persoane care acumulează kilograme foarte greu, poate fi necesar chiar și un an pentru 4-6 kilograme acumulate. Când se ajunge la nivelul de greutate, sau de procent de grăsime corporală dorit, se poate trece la o fază de menținere. Din păcate, cei cu tendința de a fi slabi încep să revină ușor-ușor la greutatea inițială, dacă nu susțin permanent alimentația și programul de antrenament.
Deci programul de antrenament nu trebuie să lipsească?
Cristian Mărgărit: Categoric, nu. Programul de antrenament trebuie să includă exerciții cu greutăți, de tip “culturism”, care să crească masa musculară. Acest program trebuie să conțină exerciții pentru toate grupele musculare și să fie adaptat nivelului de pregatire fizică al fiecăruia. În general, se aleg antrenamente scurte și intense, pentru a declanșa creșterea mușchilor fară a consuma prea multe calorii.
Ce ne puteși spune despre rolul lichidelor?
Cristian Mărgărit: Lichidele îndulcite pot contribui la acoperirea necesarului caloric pentru creșterea în greutate, dar trebuie alese variantele sănătoase: sucuri de fructe, lapte (eventual variante vegetale).
Care sunt vitaminele benefice, într-o astfel de perioadă?
Cristian Mărgărit: Creșterea în greutate poate fi susținută și cu suplimente alimentare. Un pachet de bază ar fi un “mulți, adică un supliment care să conțină toate vitaminele și mineralele necesare: (enzime digestive, care vor mări randamentul digestiei și se vor asimila cantități mai mari de nutrienți decât în mod normal), un “weight-gainer” (supliment cu carbohidrați și proteine ușor asimilabile), care se folosește în special după antrenament.)
Așadar, aveți un mic “îndreptar“, de la cunoscutul nutriționist, Cristian Mărgărit. Acum, nu trebuie decât să vă țineți de treabă! Spor! :)
VREMEA a luat-o RAZNA! Până când vor dura ninsorile? Iarna a venit cu adevărat în România!... O româncă a găsit pe stradă peste 20.000 de lei. Continuarea i-a uimit până și pe oamenii legii!...