Antena Căutare

Necesitatea competențelor digitale la locul de muncă în 2020

Trăim în era tehnologiei, iar cele mai multe dintre lucrurile pe care le făceau oamenii sunt astăzi facute de un calculator. Sistemele computerizate au luat locul resurselor umane, iar foaia și pixul au fost înlocuite cu succes de competențele digitale. Ce sunt și care le este utilitatea pe piața muncii? 

Necesitatea competențelor digitale la locul de muncă în 2020
Competențe digitale | pixabay.com

Competențele digitale aduc oricărei persoane, la nivel profesional, creșterea șanselor de angajare, respectiv promovare la job. În oferta de locuri de muncă la nivel național se constantă o cerere masivă de cunoștințe digitale, ceea ce însemnă că tot mai multe domenii de activitate intră în sfera digitalului, precum vânzările, telecomunicațiile, finanțele sau ingineria. De exemplu, un stoc într-un supermarket nu mai este ținut într-o agendă, ci într-un document Excel cu formule de calcul și cu metode de a-l actualiza rapid.

Valul de tehnologizare este prezent la nivel mondial, iar România se numără printre țările din Europa care s-au aliniat la standardele impuse de evoluția digitală. În plus, țara noastră se află pe prima poziție în clasamentul celor mai mari viteze la internet, ceea ce face ca piața economică și cea a locurilor de muncă să înregistreze o nevoie majoră de personal specializat în domeniul digital.

Inovația adusă de sistemele tehnologice

Situația în Europa îndeamnă la alinierea standardelor tehnologice, în special de companiile multinaționale care își desfășoară activitatea în România. Reprezentanții lor caută oamenii care să știe să folosească sisteme de operare sau programe de editare ori să aibă capacitătea de a asimila rapid astfel de cunoștințe. Marele avantaj al străinilor care investesc în România este acela că pun la dispoziție numeroase cursuri de specializare, traininguri și workshopuri în acest sens, astfel încât angajații lor să fie școliți la cele mai înalte standarde, pentru a avea randament maxim și pentru a-și putea aduce aportul la buna desfășurare a lucrurilor în companie, în funcție de postul pe care îl ocupă.

În acest sens, specialiștii în resurse umane recomandă ca instituțiile de învățământ superior să se asigure că pregătesc absolvenți cu competențe relevante și actualizate.

Câștiguri salariale mai mari

40 % din angajatorii europeni întâmpină dificultăți în a găsi lucrători care să aibă competențele necesare pentru creștere și inovare. Cât de bine sunt pregătiți absolvenții pentru piața forței de muncă în România? Românii se pricep la calculatoare, la internet, la tehnologie, la IT, însă prea puțini au spiritul și competențele antreprenoriale necesare pentru înființarea propriei afaceri, așa încât rămân la nivelul de angajat și devin așa numiți "corporatiști" plătiți totuși peste nivelul salarial din România.

Rezolvarea unei sarcini cu un simplu "click"

Tehnologia a reușit să aducă în viețile noastre inovație în modul în care facem anumite lucruri și în viața de zi cu zi, nu doar profesional. Însă, la locul de muncă, există task-uri pe care un angajat le poate rezolva cu doar un click, totul fiind tehnologizat

Fetiță de șase ani, bătută cu mătura şi umilită de mamă: ”Mamă, te rog, nu mai da!”. Copila a fost salvată de autorități... Se dublează amenda! Peste 31.000 de români au fost sancționați deja pentru apelurile false la 112. „Un apel fals poate î...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x